Resultaat 2020. Cover. Groenland. Banner

Wat een jaar

Iedere dag minimaal een uur wandelen of sporten: het is een richtlijn die ik voor mezelf dit jaar heb ingesteld. Het bevalt me goed, want de combinatie van harder werken en noodgedwongen thuis zitten is voor niemand, en dus ook niet voor mij, goed voor de gezondheid. We zullen 2020, met dank aan het coronavirus, dan ook niet snel vergeten, want wat was het een jaar van uitersten! Voor de samenleving, maar zeker ook voor de wetenschap.

Laboratoria moesten sluiten en projecten werden stilgelegd. Onderzoekers met tijdelijke contracten kwamen in de problemen om hun onderzoek tijdig af te ronden. Aan de andere kant: zelden speelden wetenschappers zo’n cruciale rol in een mondiale crisis. De hele wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin. Ook al zijn er ook nu nog altijd mensen die denken dat het virus verzonnen is en wetenschappers deel uitmaken van het complot, niemand kan er omheen: de wetenschap staat weer op de kaart.
 

Resultaat 2020. Stan Gielen

Zelden speelden wetenschappers zo’n cruciale rol in een mondiale crisis.

Stan Gielen, voorzitter NWO

In ons nieuwe jaarmagazine Resultaat kan coronaonderzoek dus niet ontbreken. We laten zien hoe snel en flexibel diverse wetenschappers op de hoge nood wisten in te spelen en welke eerste resultaten nu al zijn geboekt. Maar ook op andere gebieden is mooie vooruitgang geboekt. Zo kunt u lezen hoe onderzoekers erin zijn geslaagd in het lab een minihartje te kweken met volwassen kloppende hartcellen. En er is een artikel over onderzoekers die een online tool ontwikkelden om leerkrachten te helpen met maatwerkoplossingen bij het tegengaan van pesten op school. Wat mij bij het lezen van al die artikelen positief stemt, is de enorme diversiteit: niet alleen in disciplines, maar ook in de mensen die verantwoordelijk zijn voor al die mooie resultaten. Alle prachtige voorbeelden laten zien hoe belangrijk het is dat de wetenschap onverminderd en ongehinderd doorgaat. Om tot de wereldtop te blijven behoren, zijn forse extra investeringen nodig én continuïteit in de financiering vanuit de overheid, zodat onze wetenschappers een gelijk speelveld hebben binnen Europa. Hoe belangrijk dat is, hebben we in het jaar van corona maar weer eens kunnen zien.
Meer kennis verrijkt. De samenleving heeft de wetenschap keihard nodig – meer dan ooit.

Stan Gielen
Voorzitter raad van bestuur, NWO

Download het magazine in pdf