Onderzoek 1. Cover.

Waarderen en belonen. Hoe meten we wetenschap?

Onderzoek is het nieuwe relatiemagazine van NWO en de opvolger van Hypothese. NWO ontwikkelt wetenschapsbeleid in dialoog met het veld en dat willen we laten zien. In dit blad duiden we de ontwikkelingen, wensen én andere geluiden in het wetenschappelijk veld.

Je vindt hier geen nieuwe calls, agenda’s of het laatste wetenschapsnieuws – daarvoor zijn andere kanalen. Wél behandelen we elk nummer een wetenschapsbreed thema. Denk bijvoorbeeld aan wetenschapsontkenning (klimaat, vaccinaties, fake news) of de rol van toeval (serendipiteit, vrije wil, chaotische systemen).

Maar voor dit nummer waren we er snel over uit: waarderen en belonen van wetenschap. Dat is hét thema van 2019. In november beloofden NWO, VSNU, NFU en ZonMw in 2019 een nieuwe beloningsstructuur te ontwikkelen, waarin niet de impactfactor, maar kwaliteit, talentontwikkeling en impact centraal staan. NWO en ZonMw zullen de waarde van wetenschap opnieuw definiëren. De universiteiten komen met een actieplan om nieuwe criteria toe te passen in de cao en functieprofielen.

Dát er wat gaat veranderen, is duidelijk. Wát er gaat veranderen, ligt nu op tafel. En het is ook aan jou om de komende maanden aan die dialoog bij te dragen. Laat je daarvoor alvast inspireren door Belle Derks, Frank Miedema, Rik van der Walle, Rianne Letschert, Elsje van Bergen, Jeroen Geurts, Renske Keizer, Henk Brinkhuis, Erik Verlinde en Wim van Saarloos. De Nederlandse wetenschap staat op het punt een nieuwe bladzijde om te slaan.

Lees het hele magazine in pdf

Onderzoek 2019_1_voorkant.jpg