Designing compassionate technology with high societal readiness levels for mental healthcare

Updates

  • 20 december 2023

    Dit jaar heeft ons Compassievolle Technologieproject aanzienlijke stappen gezet in het samenvoegen van compassie met geestelijke gezondheidstechnologie. In samenwerking met Dimence Groep ontwikkelden we smartwatch-richtlijnen voor acute zorg en startten een trainingsmodule met Mind district voor therapeuten. Internationaal werkten we met de IT Universiteit van Kopenhagen aan ondersteunende technologie voor mentale gezondheid na abortus. Aan de Universiteit Twente integreerden we deze inzichten in de opleiding klinische psychologie, terwijl design studenten aan compassievolle prototypes werkten. Ons doel: educatie en innovatie inzetten om de zorg te verbeteren en bredere acceptatie van compassievolle technologie in de geestelijke gezondheidszorg te onderzoeken.

  • 23 januari 2023

    Hoe evalueer je (nieuwe) technologie en technologie gebruik in de GGZ op compassie? Wanneer is iets compassievol? We ontwikkelen een nieuw instrument voor therapeuten en cliënten om dit te meten. Op deze manier kan nieuwe technologie niet alleen op gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit, maar ook op compassie â??getestâ?? worden. Nu blijkt nog te vaak dat op zich goed beoordeelde technologie toch wordt gelabeld als koud, onpersoonlijk en niet passend en terzijde wordt geschoven. Met dit nieuwe instrument krijgen we inzichten of de technologie toch tekort schiet of dat het wegwuiven van technologie niet past bij hoe compassievol de technologie is beoordeeld.

  • 11 oktober 2021

    Wij willen compassie verbinden met technologie voor de geestelijke gezondheidszorg. Compassie betekent het herkennen van lijden en vervolgens het verlichten van lijden. We vonden drie rollen die technologie verbinden met compassie; het kan mededogen met mensen tonen, mededogen bij mensen vergroten en compassievolle zorg tussen mensen vergemakkelijken. Technologie wordt echter nog niet beoordeeld op compassie. Bovendien is er geen compassievolle technologie (protocol) die alle noodzakelijke elementen bevat die deel uitmaken van compassie. We onderzoeken hoe compassie kan worden ingebed in technologieontwerp, hoe technologie kan worden beoordeeld op compassie en hoe therapeuten en technologie optimaal kunnen samenwerken om lijden te verlichten.

Onze ambitie is om een transitie te genereren naar duurzame geestelijke gezondheidszorg, waarin het aanpassingsvermogen van mensen wordt vergroot en ondersteund door compassievolle technologie. Compassie betekent herkennen wat nodig is om te helpen en dat vervolgens doen. In dit project wordt compassie centraal gesteld tijdens ontwikkeling van nieuwe therapeutische technologie.

Output

Productbijdrage

Wetenschappelijk artikel

Publicatie

  • M.L. Noordzij, G.D.S. Ludden (2020): Compassievolle technologie voor de geestelijke gezondheidszorg