Prof. dr. Th.H.M. (Theo) Rasing

Natuurkundige, Radboud Universiteit Nijmegen, Spinozalaureaat 2008

Rasing-001.jpg

Theo Rasing (1953) is hoogleraar Experimentele Natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Professor Rasing ontving de NWO-Spinozapremie 2008 voor zijn doorbraken op het gebied van de magneto-optica, met name voor zijn werk om met licht magneetjes te manipuleren.

Theo Rasing (26 mei 1953, Didam) studeerde in 1976 cum laude af in de natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, alwaar hij in 1982 ook promoveerde. Na verblijven in Slovenië en de Verenigde Staten, werd hij in 1997 benoemd tot hoogleraar in Nijmegen. Hij is oprichter en directeur van het Nijmegen Centre for Advanced Spectroscopy (NCAS), lid van de bestuursraad van NanoNed en oprichter van NanoLab Nijmegen dat zijn expertise nadrukkelijk beschikbaar stelt aan het bedrijfsleven. In 2007 kreeg hij de Physicaprijs van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. Zijn onderzoek leverde tot op heden meer dan 300 publicaties in gerenommeerde internationale tijdschriften op, waaronder NatureScience en Physical Review Letters.

Theo Rasing is een toonaangevend pionier in het ontwikkelen van nieuwe technieken om met licht materialen op nanometerschaal te bestuderen en manipuleren. Hij verricht grensverleggend fundamenteel onderzoek met open oog voor mogelijke toepassing. Zo heeft hij twee patenten en meerdere publicaties samen met het bedrijfsleven. Door zijn uitstekende reputatie en organisatietalent is hij een gezaghebbend fysicus en lid van verschillende wetenschappelijke adviesraden. Ook is hij initiatiefnemer en coördinator van verschillende grote internationale samenwerkingsprogramma's.

Zijn succesvolste onderzoek is dat naar manipulatie van magnetisme met licht. In een harde schijf van een computer wordt informatie opgeslagen doordat een elektromagneet de richting verandert van kleine magnetische gebiedjes. Rasing ontwikkelde een methode om magnetische gebiedjes te veranderen met lasers die heel snel aan en uit gaan. Hiermee zou je uiteindelijk informatie tot honderdduizend keer sneller moeten kunnen schrijven dan nu mogelijk is.

Eerder stond de fysicus aan de wieg van een nieuwe methode om met lasers zichtbaar te maken hoe individuele moleculen zich over een oppervlak bewegen. Deze methode wordt nu overal gebruikt. Ook leverde zijn studie van zeer dunne magnetische lagen de ontdekking van nieuwe grote magneto-optische effecten op, die kunnen worden gebruikt voor de bestudering van magnetisme aan grensvlakken en nanostructuren.

Theo Rasing geeft vaak publiekslezingen en schroomt het debat met de samenleving over de voors en tegens van technologie niet. Hij heeft een grote onderzoeksgroep en weet daar veel financiële steun voor aan te trekken. Voor zijn onderzoekers is hij een inspirerende leider met veel zorg voor elk individu. Zijn actieve begeleiding van studenten bij de voorbereiding van artikelen of voordrachten leidde meerdere malen tot prijzen voor zijn promovendi. Zijn enthousiasme, brede wetenschappelijke kennis, internationale bekendheid, inspirerende persoonlijkheid en leiderschap geven de Spinozacommissie alle vertrouwen dat de NWO-Spinozapremie door Rasing zeer goed zal worden besteed.