Prof. dr. P.Th.J.M. (Piek) Vossen

Computationele Lexicologie, Vrije Universiteit Amsterdam, Spinozalaureaat 2013

Vossen, Piek - 2013.jpg
Piek Vossen

Prof. dr. P.Th.J.M. (Piek) Vossen (1960) is hoogleraar Computationele Lexicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij combineert taalwetenschap en informatica om taalkundige verschijnselen te analyseren met computermodellen. Hij maakte voor de Europese Unie 'wordnets' in acht talen. Wordnets zijn spinnenwebben van alle woorden van een taal, met elkaar verbonden op basis van betekenis. Door de wordnets onderling te koppelen legde Vossen de basis voor systematisch onderzoek naar de verschillen en overeenkomsten en naar betekenis en cultuur in talen. Wordnets maken het bovendien mogelijk dat taal beter begrepen wordt door machines. Vossen breidde het project vervolgens uit en richtte samen met andere wetenschappers in 2000 de Global WordNet Association op, waarvan hij nu voorzitter. Inmiddels zijn er van ruim 100 talen Wordnets die onderling verbonden zijn. Vossen voegde een fundamenteel element toe aan de Wordnets door ze te koppelen aan ontologieën: logische definities van concepten die computers in staat stellen te redeneren.

Het onderzoek van Piek Vossen legt de basis voor veel grote en kleine onderzoeksprojecten waarbij taal en techniek worden gecombineerd. Het onderzoek brengt vragen naar taal (Wat is een woord en wat is een concept? Zijn alle denkbare samenstellingen woorden en concepten?) samen met de technische verwerking van dit soort vragen. Zijn team bouwde bijvoorbeeld een gesproken gesprekssysteem voor gemeenten om telefonische vragen af te handelen. Zijn meest recente project is de 'Geschiedenisrecorder'. Het is een computersysteem dat nieuwsberichten verzamelt, en die van vandaag aan die van gisteren koppelt, en verder terug in de tijd. Zo legt het systeem de geschiedenis vast.

Piek Vossen studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 1995 promoveerde hij cum laude aan diezelfde universiteit. Als senioronderzoeker aan de UvA was hij verantwoordelijk voor nationale en internationale projecten, waaronder EuroWordNet. Vossen heeft zijn academische werk gecombineerd met werk in het bedrijfsleven. Hij was van 1999 tot 2001 senior manager bij Sail Labs, een taaltechnologisch onderzoekslaboratorium, en tussen 2001 en 2009 Chief Technology Officer bij Irion Technologies. Vossen leidde meerdere miljoenenprojecten waarin hij onderzoekers uit verschillende disciplines bij elkaar bracht. Sinds 2006 is hij hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is hoofd van het Computational Lexicology & Terminology Lab en oprichter en voorzitter van de Global WordNet Assocation.