Prof. dr. P.M. (Patti) Valkenburg

Communicatiewetenschap, Universiteit van Amsterdam, Spinozalaureaat 2011

Patti Valkenburg-001.jpg
Patti Valkenburg

Communicatiewetenschapper Patti Valkenburg (1958) is hoogleraar Jeugd en Media aan de Universiteit van Amsterdam. Zij doet grensverleggend onderzoek naar jongeren en de media. Valkenburg heeft een uniek interdisciplinair vakgebied ontwikkeld op de grenzen van de pedagogiek, psychologie en communicatiewetenschap. Valkenburg is de meest productieve en een van de meest geciteerde communicatiewetenschappers in Europa.

Patti Valkenburg richt zich in haar onderzoek op de jeugd. Zij bestudeert onder andere de gevolgen van internetgebruik op het sociale leven van kinderen en tieners. Ook onderzoekt ze hoe mediagebruik, genetische aanleg, gezin en vrienden de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden, ADHD en agressie beïnvloeden. Ook maatschappelijk is Valkenburg actief. Ze stond aan de wieg van de 'Kijkwijzer' en schreef meerdere boeken over jeugd en media, waaronder Vierkante Ogen en Beeldschermkinderen.

Valkenburg begon pas op haar dertigste met een academische studie (pedagogiek) aan de Universiteit Leiden, waar zij binnen twee jaar cum laude afstudeerde. In 1995 promoveerde ze – eveneens cum laude – aan de Universiteit Leiden. Sinds 1995 is Valkenburg verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Die universiteit benoemde haar in 1998 tot hoogleraar Jeugd en Media. In de twaalf jaar daarna heeft Valkenburg haar onderzoeksgroep uitgebreid van 1 (zijzelf) tot 22 onderzoekers uitsluitend met extern verworven geld. Haar onderzoekscentrum CCAM--Center of Research on Children, Adolescents, and the media is wereldwijd het grootste in zijn soort. In 2011 benoemde de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam Patti Valkenburg vanwege haar uitzonderlijke onderzoekskwaliteiten tot faculteitshoogleraar.