Prof. dr. I. (Ineke) Sluiter

Griekse taal- en letterkunde, Universiteit Leiden, Spinozalaureaat 2010

Sluiter-009.jpg

Ineke Sluiter (1959) is classica en opereert op het kruispunt van taalkunde en cultuurgeschiedenis. Zij doet onderzoek naar antieke ideeën over taal en hun maatschappelijke impact, bijvoorbeeld in opvoeding en onderwijspraktijk. Ze is een geesteswetenschapper pur sang. Ze vergelijkt normen en waarden van de oudheid met die van nu. Toonaangevend in het vakgebied zijn haar internationale workshops samen met de University of Pennsylvania. De interdisciplinaire workshops behandelen het discours over waarden in de oudheid, variërend van mannelijke moed tot slechtheid. Zij kijkt ook naar de rol van taal in de vorming van sociale identiteit.

Sluiter was voorzitter van het NWO-gebiedsbestuur Geesteswetenschappen en wetenschappelijk directeur van OIKOS, de landelijke onderzoekschool van classici. Ze schreef samen met Rita Copeland (University of Pennsylvania) Medieval Grammar and Rhetoric. Dat is een duizend pagina's tellend standaardwerk over taalkunde en literaire theorie in de periode tussen 300 en 1475. Sluiter geeft leiding aan een team van onderzoekers die een nieuw Grieks-Nederlands woordenboek maken. Ze is een trekker voor jong talent.

Sluiter treedt graag buiten de grenzen van haar vakgebied. Zo was ze mede-organisator van een symposium over literatuur en evolutietheorie. Ze geeft Studium Generale-lezingen en maakte luisterboeken over Socrates, de Ilias en de Odyssee en over Oedipus. Ze hield een befaamde diesrede over de bindende en onderdrukkende kracht van de taal en publiceert over antieke en moderne ideeën rond vrijheid van meningsuiting.

Ineke Sluiter studeerde Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ze promoveerde in 1990 cum laude aan de VU. Van 1984 tot 1997 was ze onderzoeker en docent aan de VU. Ook was ze enkele jaren KNAW-Akademieonderzoeker. Sinds 1998 is Sluiter hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Sluiter deed onderzoek en gaf les in onder andere Berlijn, Oxford, Cambridge, Harvard, Pennsylvania, New York en Princeton. En in Leiden, Nijmegen, Groningen en Amsterdam. In 2001 ontving ze de prijs voor de beste Leidse docent uit handen van de Leidse studentenraad.

Buitenlandse experts noemen Sluiter toonaangevend in het onderzoek van de antieke grammatica. Ze roemen haar talent om een klein, droog en technisch vakgebied als de taalkunde van de Grieken te verbreden naar andere vakgebieden. De experts vinden Sluiter een bruggenbouwer ook op internationaal gebied. Ze kijkt over de grenzen van haar eigen vakgebied en zorgt zowel voor verbinding met andere geesteswetenschappen als met actuele discussies in de maatschappij.