Prof. dr. F.P. (Frits) van Oostrom

Nederlandse letterkunde, Universiteit Leiden is een uitstekend filoloog en comparatist en heeft het vruchtbare paradigma van de bestudering van de literaire teksten in hun culturele context voor de mediëvistiek verder tot ontwikkeling gebracht.

Oostrom, Frits van - 1995.jpg
Prof. dr. F.P. (Frits) van Oostrom Nederlandse letterkunde, Universiteit Leiden, Spinozalaureaat 1995 (credits: NWO/Ivar Pel)

Frits van Oostrom (1953) is hoogleraar Nederlandse letterkunde tot de Romantiek aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij neemt deel aan de landelijke onderzoekscholen Mediëvistiek en het Huizinga-instituut.

Hij heeft zich gespecialiseerd in de Middelnederlandse letterkunde en is zonder enige twijfel van internationaal erkende topkwaliteit. Hij was een van de eerste NWO-PIONIERS, is lid van de KNAW en de Hollandse Maatschappij der Wetenschappen, fellow van de Europese Mittelalter-Akademie en heeft een eredoctoraat ontvangen van de Katholieke Universiteit Brussel voor zijn vernieuwende bijdragen aan het onderzoek van de Nederlandse letterkunde der middeleeuwen.

Prof. van Oostrom heeft reeds een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan. Begonnen als een uitstekend filoloog en comparatist, heeft hij vooral in zijn PIONIER-programma Nederlandse Literatuur en Cultuur van de Middeleeuwen (NLCM) het vruchtbare paradigma van de bestudering van de literaire teksten in hun culturele context voor de mediëvistiek verder tot ontwikkeling gebracht. Zijn dissertatie werd bekroond met de Prins Bernhard Fondsprijs (1982), zijn boek Het woord van Eer met de Wijnaendts Franckenprijs voor cultuurgeschiedenis (1988).

Prof. van Oostrom is een uitstekend en inspirerend onderzoekleider. Hij begeleidt vijfentwintig promovendi. Van meet af aan heeft hij in zijn NLCM-programma collega-mediëvisten uit geheel Nederland en Vlaanderen via themagroepen en conferenties ingeschakeld en vakgenoten geïnspireerd tot een programmatische aanpak. Bovendien hecht hij eraan, en daarin slaagt hij bijzonder goed, om het wetenschappelijk werk van zijn groep ook voor een breed publiek zichtbaar te maken.

Gezien zijn leeftijd zal prof. van Oostrom naar verwachting nog vele jaren op topniveau blijven functioneren. De toekenning van een Spinozapremie zal zonder enige twijfel nationaal en internationaal de ontwikkeling van de groep als centrum van toponderzoek stimuleren en daarenboven bijdragen tot een grote uitstraling van de werkzaamheden.