Prof. dr. E.F. (Ewine) van Dishoeck

Prof. dr. E.F. (Ewine) van Dishoeck, Moleculaire astrofysica, Universiteit Leiden is zowel gezaghebbend astronoom binnen de astronomie als theoretisch chemicus binnen de chemie.

Dishoeck, Ewine van - 2000.jpg
Prof. dr. E.F. (Ewine) van Dishoeck, Moleculaire astrofysica, Universiteit Leiden, Spinozalaureaat 2000 (credits: NWO/Ivar Pel)

Ewine van Dishoeck (1955) is hoogleraar Astronomie (in het bijzonder Moleculaire Astrofysica) aan de Universiteit Leiden.

Van Dishoeck is sinds begin jaren tachtig wetenschappelijk actief op het gebied van de moleculaire astrofysica, een nog jong vakgebied. Zij onderzoekt de geboorte en sterfte van sterren en gebruikt daarbij kennis uit de astrofysica én de chemie. Deze combinatie van vakgebieden maakt haar onderzoek uniek. Van Dishoeck is publicitair zeer actief en schrijft regelmatig populair getinte artikelen voor een breder publiek.

Binnen de astronomie wordt Van Dishoeck algemeen als gezaghebbend astronoom erkend, binnen de chemie als theoretisch chemicus. Uit deze combinatie van vakgebieden verwierf zij nieuwe inzichten in de levenscyclus van sterren.

Eerder ontving Van Dishoeck een NWO PIONIER-subsidie en de prestigieuze Marie Goeppert-Mayer Award van de American Physical Society. Ze schreef ruim 125 artikelen voor wetenschappelijke tijdschriften en haalt een zeer hoge citatie-score.

Van Dishoeck heeft op de vooraanstaande laboratoria in de wereld zoals Harvard en Caltech gewerkt en maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk. Ze stimuleert jonge onderzoekers en weet hooggekwalificeerde postdocs aan te trekken. Rond haar persoon is duidelijk sprake van schoolvorming met een eigen stimulerende en enthousiaste sfeer.

Haar onderzoek betekent een stimulans voor de bouw van nieuwe observatoria. Van Dishoeck zet zich actief in bij de plannen voor de nieuwe telescoop in Chili voor waarnemingen bij millimetergolflengtes (het ALMA-project). Ze was een van de eersten die de grote mogelijkheden van de 'millimeterastronomie' onderkenden.

Naar verwachting zal Van Dishoeck het moleculair astrofysisch onderzoek verder uitbouwen en daarmee de wereldrol van het Raymond and Beverley Sackler Laboratory for Astrophysics te Leiden op dit gebied te verstevigen.