Prof. dr. A.L. (Lans) Bovenberg

Prof. dr. A.L. (Lans) Bovenberg, Economie, Universiteit van Tilburg is befaamd voor zijn economische modellen over milieu en belastingen en de combinatie van beide. Het mede door hem ontwikkelde 'double dividend'-model biedt een indringend en overtuigend inzicht in deze lastig economisch te benaderen materie.

Bovenberg, Lans - 2003.jpg
Prof. dr. A.L. (Lans) Bovenberg Economie, Universiteit van Tilburg, Spinozalaureaat 2003 (credits: NWO/Ivar Pel)

Lans Bovenberg (1958) is wetenschappelijk directeur van CentER, het centrum voor economisch onderzoek van de Universiteit van Tilburg (UvT), hoogleraar algemene economie aan de UvT en hoogleraar financieel economisch beleid aan het OCFEB, het onderzoekcentrum voor financieel economisch beleid van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Professor Lans Bovenberg ontving de NWO-Spinozapremie onder andere voor zijn economische modellen over milieu en belastingen en de combinatie van beide. Hij is de eerste Spinozalaureaat uit Tilburg. Bovenberg is een absolute uitschieter in Nederland en de eerste econoom die het gat na Tinbergen kan opvullen.

Lans Bovenberg is sinds 2002 wetenschappelijk directeur van CentER, het centrum voor economisch onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Sinds 1990 is hij hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, sinds 1992 bij het OCFEB, het onderzoekcentrum voor financieel economisch beleid. Bovenberg studeerde econometrie in Rotterdam en promoveerde in 1984 aan de University of California in Berkeley. Daarna werkte hij onder andere bij het Internationaal Monetair Fonds, het Ministerie van Economische Zaken en als onderdirecteur bij het Centraal Planbureau. Meerdere van Bovenbergs pupillen zijn inmiddels zelf hoogleraar, zoals R. Beetsma, J. Ligthart en R. de Mooij.

Bovenberg is een expert van wereldfaam. Het mede door hem ontwikkelde 'double dividend'-model heeft een trend gezet. Het model biedt een indringend en overtuigend inzicht in de lastig economisch te benaderen combinatie van milieu en belastingen. De referenten stellen dat Bovenberg wereldwijd tot de beste drie procent van alle economen behoort en tot de beste één procent op het gebied van de publieke financiën. Een referent noemt hem 'de internationale verbinding tussen Europa en de Verenigde Staten'.

Bovenberg is de enige econoom die in de top van de drie belangrijkste hitlijsten van Nederlandse economen heeft gestaan. Hij is meerdere jaren nummer één in de 'ESB polderparade' (citaties in Nederlandse vakliteratuur). Hij was nummer drie in de lijst van Intermediair over 1994-1998 (internationale publicaties) en nummer twee in de ESB-lijst over 1999-2000 (internationale citaties). Gecombineerd met zijn vele artikelen in Nederlandse kwaliteitskranten, kunnen we veilig stellen dat Bovenberg een van de meest invloedrijke economen is.

De verwachting is dat het geld van de Spinozaprijs goed besteed is aan Bovenberg. Hij kan het onder andere gebruiken om zich verder te verdiepen, bijvoorbeeld op het nog braakliggende onderzoeksveld van ouderen en hun pensioenen.