Creatieve industrie
Thema

Creatieve industrie

Diabetespatiënten die hun bloedwaarden meten met hun smartphone. Virtuele werelden waarin hulpverleners rampscenario's kunnen oefenen. De ontdekking van een 'nieuwe' Van Gogh onder een ander schilderij. Wetenschap en creatieve industrie versterken elkaar.

Creatieve industrie is de verzamelnaam voor mode- en industrieel ontwerpers, architecten, reclamebureaus en makers van software en games. En ook voor media en entertainment, kunsten, cultureel erfgoed en culturele evenementen. Deze tak van bedrijvigheid is al jaren een van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie. NWO investeert via dit thema in wetenschappelijk onderzoek van, voor en over de creatieve industrie. 


Case Doe-het-zelf verbeterkliniek geeft inzicht in ethische kwesties

De medische biotechnologie kan ons leven ingrijpend veranderen. Maar in hoeverre moeten we dat ook willen? De samenwerking tussen onderzoeker Rob Zwijnenberg en Waag Society geeft nieuwe impulsen aan deze vraag, onder meer door de actieve betrokkenheid van burgers en kunstenaars. Deze samenwerking, die vorm kreeg dankzij een zogeheten Creatieve Industrie - KIEM-financiering van NWO, heeft als doel om kritische reflectie en publiek bewustzijn te bevorderen, via een combinatie van artistiek en wetenschappelijk onderzoek.

Doe-het-zelf verbeterkliniek geeft inzicht in ethische kwesties


Case Bedrijfscollecties belangrijk voor kunst

Een opvallend beeld in de hal van je ziekenhuis, het kleurrijke kunstwerk bij de ingang van je bank, of dat grappige schilderij in de werkkamer van je collega: allemaal voorbeelden van kunst uit zogeheten bedrijfscollecties. Arnold Witte, hoofddocent cultuurbeleid aan de Universiteit van Amsterdam, zoekt samen met Nachoem Wijnberg van de Amsterdam Business School in een NWO-project uit hoe bedrijfscollecties nu en in de toekomst bijdragen aan de cultuursector in Nederland.

Bedrijfscollecties belangrijk voor kunst


Video Science4Arts: een gezonde samenwerking

Bekijk de video 'Science4Arts: een gezonde samenwerking' op de website van de Kennis van Nu

Video Science4Arts: een constructieve samenwerking

Bekijk de video 'Science4Arts: een constructieve samenwerking' op de website van de Kennis van Nu

Video Research interior painting

Bekijk de video 'Research interior painting' op ons YouTube-kanaal

Video Slimme kleding - 'crafting wearables'

Bekijk de video 'Slimme kleding | NWO-onderzoeksprogramma Creatieve industrie' op ons YouTube-kanaal

Download