Investeren in talent en vrij onderzoek
Speerpunt

Investeren in talent en vrij onderzoek

Investeren in talent en vrij onderzoek was een van de zes speerpunten uit de strategieperiode 2011-2014. Deze speerpunten waren de belangrijkste aandachtsvelden waar NWO zich in deze periode op richtte en waaraan programma’s en financieringsinstrumenten werden gekoppeld.

Voor de periode 2015-2018 heeft NWO een nieuwe strategie geformuleerd. In lijn daarmee gaat NWO haar programma’s afstemmen op de Nationale Wetenschapsagenda. Deze agenda wordt eind 2015 bekend gemaakt. Tot die tijd blijven de programma’s en financieringsinstrumenten  uit de vorige strategieperiode gehandhaafd.

Ook in de komende jaren blijven vrij onderzoek en talentprogramma's onverminderd van belang.

Lees meer


Het beste onderzoek

Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en relevante experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. Door vernieuwend onderzoek te stimuleren ontstaan nieuwe onderzoekslijnen. Onderzoek leidt soms tot verrassende en zelfs baanbrekende resultaten.

NWO hecht veel belang aan een competitieve dynamiek en investeert in onderzoek dat voortkomt uit de nieuwsgierigheid van de onderzoekers.

De talenten

Met persoonsgebonden financiering van NWO krijgen talentvolle onderzoekers de kans eigen onderzoek te starten of voort te zetten en zo een impuls te geven aan hun carrière. Zoals bijvoorbeeld nanowetenschapper en Spinozalaureaat uit 2007, Leo Kouwenhoven. Hij detecteerde met zijn onderzoeksgroep het lang gezochte Majorana-deeltje. Een ander voorbeeld is bewegingswetenschapper Melvyn Roerdink. Een Veni-beurs van NWO stelde hem in staat een loopband te ontwikkelen die internationaal zijn weg naar revalidatiecentra vindt.

Investering in de toekomst

NWO beloont zowel aanstormend talent als wetenschappers die tot de absolute top behoren. Op hun beurt inspireren zij immers een hele generatie jonge onderzoekers.

Door het toptalent van nu een impuls te geven, versterkt NWO het potentieel van hoogopgeleide onderzoekers en investeert in de toekomst van de Nederlandse wetenschap, zodat deze van hoge kwaliteit blijft, concurrerend op wereldniveau.


Financieringsinstrumenten bij deze ambitie

Persoonsgerichte financiering voor wetenschappelijk talent en ongebonden financiering om ruimte te geven aan vernieuwende ideeën.

Alle financieringsinstrumenten vanInvesteren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)