Financiering voor innovatieve starters

Onderzoekers die kennis uit hun onderzoek willen toepassen en naar de markt brengen, kunnen bij NWO financiering aanvragen om dat idee verder te ontwikkelen. NWO heeft daarvoor drie mogelijkheden: Take-off Fase 1, Take-off Fase 2 en Demonstrator. Lees hieronder meer over wat deze financieringsopties inhouden.

Take-off

Met het programma Take-off stimuleert NWO bedrijvigheid en ondernemerschap vanuit de Nederlandse universiteiten en andere onderzoeksinstellingen. Door vanuit Take-off subsidies en leningen te verstrekken moedigt NWO wetenschappers aan om hun innovatie-ideeën verder te ontwikkelen. Dat kan gaan om innovatie in de breedste zin van het woord, binnen alle wetenschapsgebieden (bèta/techniek, life sciences en alfa/gamma).

Take-off fase 1: haalbaarheidsstudie

Wetenschappers die willen onderzoeken of het haalbaar is om een innovatief onderzoeksresultaat commercieel toe te passen, kunnen een subsidie aanvragen in Take-off fase 1. Het maximale subsidiebedrag voor het uitvoeren van zo'n haalbaarheidsstudie is 40.000 euro. Ook onderzoekers die zijn verbonden aan hbo- en TO2-instellingen kunnen een subsidieaanvraag indienen.
 

Kenmerken Take-off fase 1:

  • Subsidie voor het opzetten van een haalbaarheidsstudie
  • Maximaal subsidiebedrag 40.000 euro 

Take-off fase 2: vroegefasetraject

Innovatieve starters kunnen een lening aanvragen om hun nieuwe bedrijf verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld om meer financiering van externe partijen aan te trekken. De lening van maximaal 250.000 euro is beschikbaar voor onderzoekers die zijn verbonden aan academische instellingen, hbo's en TO2-instellingen. 
 

Kenmerken Take-off fase 2:

  • Lening voor het doorontwikkelen van een start-up
  • Maximale lening 250.000 euro

Neem voor meer informatie contact op met Xavier Weenink, coördinator van het programma Take-off (zie rechterkolom).Contact

Dhr. dr. X. (Xavier) Weenink (Programmamedewerker) Dhr. dr. X. (Xavier) Weenink (Programmamedewerker) +31 (0)30 6001 242 x.weenink@nwo.nl