Hoe werk ik samen via NWO?

Bedrijven en andere organisaties kunnen binnen een NWO-project samenwerken met wetenschappers. Dat kan op deze manieren:

Financieren

Het is mogelijk om een onderzoeksproject mede te financieren als partner, ook wel cash cofinanciering genoemd. De mogelijkheden zijn afhankelijk van het beschikbare budget en de invloed die u wenst op de onderzoeksvraag.

  • U kunt samen met de onderzoekers en eventuele andere partners een projecvoorstel indienen bij NWO. U draagt 10 tot 40 procent van het onderzoeksbudget bij, en NWO vult dit aan.
  • U kunt samen met NWO een programma opzetten rondom een onderzoeksvraag. Onderzoekers kunnen vervolgens onderzoeksvoorstellen indienen die passen binnen dat programma. U bent dan nauw betrokken bij het formuleren van de onderzoeksvragen en het monitoren van het onderzoek. U draagt 30 tot 50 procent van de programmakosten bij, en NWO vult dit aan.

Faciliteren en deelnemen

Eventueel in combinatie met een financiële bijdrage is het mogelijk om bij onderzoek aan te sluiten door eigen expertise van uw organisatie te delen. NWO noemt dit 'in kind cofinanciering'. Deze laagdrempelige optie kan bijvoorbeeld interessant zijn voor organisaties met een beperkt budget.

Het is ook mogelijk om een samenwerking aan te gaan door onderzoeksfaciliteiten beschikbaar te stellen. Denk daarbij aan laboratoria, data centers of telescopen. Andersom kan ook. U kunt binnen een project waaraan u deelneemt de mogelijkheid krijgen om wetenschappelijke faciliteiten van andere partners te gebruiken. Bovendien is het mogelijk om een deel van het wetenschappelijke onderzoek binnen het project uit te voeren, en daarmee een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het eindresultaat.

Welke samenwerkingsvorm u ook kiest, deelname aan een project bij NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) biedt toegang tot het hechte netwerk van wetenschappers en andere partners binnen dat project. Deze netwerken noemen we gebruikerscommissies.