SRON Netherlands Institute for Space Research

SRON Netherlands Institute for Space Research, is het Nederlandse expertise-instituut voor onderzoek vanuit de ruimte. Door middel van grensverleggend onderzoek wil SRON de kennis van de astrofysica, de aarde en (exo)planeten vergroten en ook uitdragen.

Naast astrofysisch-, aardgericht- en (exo)planeetonderzoek, ontwikkelt SRON nieuwe technologieën voor satellietinstrumenten, zoals gevoelige sensoren voor röntgen- en infraroodstraling. SRON-technologie heeft ook maatschappelijke toepassingen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en bij het bewaken van voedselkwaliteit.

Ruimte-instrumenten

SRON ontwikkelt onder andere spectrometers met een grote gevoeligheid in een bepaald golflengtegebied, en uitlees- en regelelektronica voor internationale ruimtemissies. Door de ruimte-instrumenten van SRON kunnen we steeds dieper in het heelal kijken. Dat levert kennis op over de evolutie van het heelal, sterrenstelsels, sterren, planeten en zwarte gaten. Vanuit de ruimte kunnen ook de processen in de aardatmosfeer bekeken worden, zoals luchtverontreiniging en klimaatverandering.

Geschiedenis

In 1961 al werd een van de voorlopers van SRON opgericht: het Utrechts Laboratorium voor Ruimteonderzoek (LRO). Het huidige SRON ontstond in 1983. Vanaf 2005 draagt het instituut de huidige naam: SRON Netherlands Institute for Space Research.

Website

www.sron.nl

Contact

Vestiging Utrecht
Sorbonnelaan 2
3584 CA Utrecht

tel: +31 (0)88 777 5600
e-mail: info@sron.nl

Vestiging Groningen
Kapteynborg - Ingang J1
Landleven 12
9747 AD Groningen
Postbus 800
9700 AV Groningen

tel: +31 (0)50 363 4074
e-mail: secr-g@sron.nl

Kwaliteit NWO-instituten

De NWO-instituten staan garant voor topkwaliteit in het wetenschappelijk onderzoek.