Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef)

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef zoekt mee naar antwoorden op een aantal van de grootste vragen in de natuurkunde, zoals: waar is het universum van gemaakt, en hoe werkt het precies? Bij Nikhef werken wetenschappers en technici samen op het gebied van deeltjes- en astrodeeltjesfysica aan het onderzoek naar de kleinste bouwstenen van materie en hun onderlinge krachtenspel. Deze elementaire deeltjes bestuderen zij in botsingsprocessen bij de grote deeltjesversnellers, met name op CERN bij Genève. Nikhef coördineert de Nederlandse experimentele activiteiten.

Higgs

Bij de ontdekking van het beroemde Higgs-deeltje hebben Nikhef-wetenschappers en technici een belangrijke rol gespeeld. Daarnaast bestuderen Nikhef-onderzoekers interacties van deeltjes en straling, afkomstig uit het heelal in bijvoorbeeld de atmosfeer of zeewater. De benodigde experimenten kunnen alleen worden uitgevoerd dankzij een intensieve nationale en internationale samenwerking.

Ultramoderne apparatuur

Nikhef's onderzoek is gebaseerd op de ontwikkeling van innovatieve technologieën en ultramoderne apparatuur. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met industriële partners. Op het gebied van ICT is Nikhef een van de belangrijkste leveranciers van grid en cloud computing en huisvest een deel van AMS-IX, een van de grootste internetknooppunten ter wereld.

Nikhef zet zich ook in voor goede educatie en organiseert diverse activiteiten zoals masterclasses en open dagen om belangstelling te wekken voor het onderzoek.

Samenwerking

Nikhef is een samenwerkingsverband van Stichting FOM en de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Geschiedenis

Door een overeenkomst van FOM, de gemeente Amsterdam en Philips werd in 1946 het 'Instituut voor Kernfysisch Onderzoek' (IKO) opgericht. In 1975 werd een overeenkomst getekend tussen de Stichting FOM, de Stichting IKO, de UvA en de Katholieke Universiteit van Nijmegen, waarbij het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energie-Fysica (NIKHEF) werd opgericht. Later hebben de andere universiteiten zich bij de samenwerking aangesloten. Inmiddels gaat het instituut verder onder de naam Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef.

Nikhef is een instituut van de Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten (NWO-I) en maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Website


Contact

Science Park 105
1098 XG Amsterdam

tel: +31 (0)20 5922000

Downloads


Kwaliteit NWO-instituten

De NWO-instituten staan garant voor topkwaliteit in het wetenschappelijk onderzoek.