ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy
NWO-onderdeel

ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy

ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy is het Nederlandse onderzoeksinstituut dat ontdekkingen in de radiosterrenkunde mogelijk maakt. Daarvoor is niet alleen sterrenkundig onderzoek nodig, maar ook radiotelescopen van wereldklasse en doorlopende technologische innovaties. ASTRON beheert twee bekende observatoria in Nederland, die tot de beste radiotelescopen ter wereld behoren: de Westerbork Synthese Radio Telescoop en LOFAR, de Low Frequency Array.

Internationaal speelt ASTRON een belangrijke rol. Het instituut loopt voorop als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe instrumenten voor de astronomie. De technologie die daarvoor nodig is ontwikkelt ASTRON samen met het bedrijfsleven, waardoor ook innovatie op het gebied van telecommunicatie, beveiliging en gegevensverwerking tot stand komt. Ook het draadloos internet heeft zijn oorsprong in het radioastronomisch onderzoek van ASTRON.

Geschiedenis

Op 23 april 1949 werd de Stichting Radiostraling van Zon en Melkweg (SRZM) opgericht. Door SRZM werd de eerste radiotelescoop in Dwingeloo gebouwd en gebruikt. In de jaren zestig begon deze voorloper van ASTRON met de ontwikkeling van de Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT). Eind jaren '80 kreeg ASTRON de huidige naam.

Website

www.astron.nl

Contact

Oude Hoogeveensedijk 4
7991 PD Dwingeloo

tel: +31 (52) 159 51 00

Kwaliteit NWO-instituten

De NWO-instituten staan garant voor topkwaliteit in het wetenschappelijk onderzoek.