AMOLF

AMOLF verricht fundamenteel, fysisch georiënteerd onderzoek op het gebied van nanofotonica, zonnecellen en biomoleculaire systemen. AMOLF speelt een vooraanstaande rol bij het initiëren en tot wasdom brengen van nieuwe onderzoeksterreinen met een grote potentie voor technologische innovaties.

Binnen AMOLF werken ruim honderd veelal jonge onderzoekers uit binnen- en buitenland. Het instituut heeft recent een nieuw, high tech laboratoriumgebouw betrokken, waarin intensief wordt samengewerkt met Nederlandse universiteiten en het bedrijfsleven.

Het onderzoek van AMOLF leidt tot toepassingen in onder andere communicatietechnologie, voedseltechnologie, medische diagnose en behandeling en duurzame energie.

Geschiedenis

Het instituut begon in 1949 als het FOM-Laboratorium voor Massaspectrografie. Hier werd vier jaar later voor het eerst in Europa uranium verrijkt. In 1960 werd de naam veranderd in Laboratorium voor Massascheiding en vanaf 1966 in FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica, sinds 2009 kortweg FOM-instituut AMOLF. De naamsveranderingen volgden de veranderingen in het onderzoek.

AMOLF is een instituut van de Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten (NWO-I) en maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Vanaf 1 november 2013 huisvestte AMOLF The Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL), een initiatief van ASML, FOM, NWO, UvA en VU.

Website


Adres

Science Park 104
1098 XG Amsterdam

tel: +31 (20) 7547100

AMOLF, physics of functional complex matter

Kwaliteit NWO-instituten

De NWO-instituten staan garant voor topkwaliteit in het wetenschappelijk onderzoek.