AMOLF

AMOLF verricht fundamenteel onderzoek naar de fysische eigenschappen en ontwerpprincipes van natuurlijke en niet-natuurlijke complexe materie. Het AMOLF-onderzoek leidt tot een fundamenteel begrip van onderwerpen zoals de interactie tussen licht en materie op de nanoschaal, de programmeerbare eigenschappen van mechanische metamaterialen en de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan cellulaire functies. AMOLF gebruikt deze kennis om nieuwe functionele materialen te maken en om oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld duurzame energie, groene ICT en gezondheidszorg.

Bij AMOLF werken ongeveer 130 onderzoekers en 70 medewerkers voor technische en administratieve ondersteuning. Het instituut is gevestigd op het Amsterdam Science Park. AMOLF is onderdeel van NWO-I, de institutenorganisatie van NWO.

AMOLF op YouTube


Geschiedenis

Het instituut begon in 1949 als Laboratorium voor Massascheiding en Analyse waar onder andere Jacob Kistemaker werkte aan uraniumverrijking. In 1953 werd in dit laboratorium voor het eerst tien milligram verrijkt uranium geproduceerd, wat een primeur in Europa was. Zo kwamen isotopen voor medische en technologische toepassingen beschikbaar. In de jaren daarna werd in dit laboratorium de ultracentrifuge ontwikkeld, die tegenwoordig commercieel wordt gebruikt door de verrijkingsfabriek van Urenco.

Toen isotopen commercieel geproduceerd begonnen te worden, veranderde het type onderzoek en het instituut kreeg een nieuwe naam: FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica. Ook de aard van het onderzoek veranderde in de loop van de tijd van enkele grote projecten met omvangrijke infrastructuur naar een groter aantal, meer kleinschalige onderzoeksprojecten. Nadat de Stichting FOM op 1 januari 2017 opging in NWO kreeg het instituut de naam AMOLF (zonder verwijzing naar FOM).

Website


Adres

Science Park 104
1098 XG Amsterdam

tel: +31 (20) 7547100

AMOLF, physics of functional complex matter

Kwaliteit NWO-instituten

De NWO-instituten staan garant voor topkwaliteit in het wetenschappelijk onderzoek.