Oud-directeur van NIOZ Carlo Heip overleden

Oud-directeur van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) prof. dr. Carlo Heip is vrijdag 15 februari 2013 overleden. Carlo Heip was van 2006 tot aan zijn pensionering in 2011 algemeen directeur van het NWO-instituut op Texel.

Carlo Heip (1945) studeerde biologie aan de Universiteit van Gent. In 1987 werd hij directeur van het Delta Instituut in Yerseke, dat vanaf 1992 als Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie (CEME) onderdeel werd van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). Carlo Heip was tevens hoogleraar aan de Universiteiten van Gent en Groningen. Na zijn pensionering bleef hij als adviseur voor het NIOZ werkzaam en werd hij hoofdredacteur van het Journal of Sea Research.

Carlo Heip heeft meer dan 150 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en heeft diverse boeken geredigeerd. Hij was inspirator van vele nationale en internationale initiatieven op het gebied van de mariene wetenschappen. Hij speelde een belangrijke rol in Europese onderzoeken naar land-oceaan interacties, met een bijzondere nadruk op ecologische processen in riviermondingen. Hij was verantwoordelijk voor vele EU-projecten. Het belangrijkste daarvan was MARBEF (Marine Biodiversity and Ecosystem Functioning), dat op Europese schaal taxonomen en ecologen samenbracht om de bescherming van mariene biodiversiteit wetenschappelijk te onderbouwen. Dit project heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan wereldwijde initiatieven om de diversiteit aan organismen in de zee beter te beschrijven en te begrijpen.