Natuurkunde

NWO-Natuurkunde (NWO-N) richt zich op fysisch onderzoek van hoge kwaliteit aan Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen.

NWO-N voert de persoonsgerichte NWO-brede financieringsinstrumenten voor de natuurkunde uit, zoals de Vernieuwingsimpuls , Rubicon, Spinoza en Zwaartekracht.


Subsidie aanvragen voor natuurkundig onderzoek?

NWO kent verschillende financieringsinstrumenten voor de natuurkunde. Een deel daarvan werd tot voor kort door de Stichting FOM verdeeld. Vanaf 1 januari 2017 is FOM onderdeel van het ENW-domein van NWO. U vindt hier een overzicht van alle instrumenten binnen NWO. Elk instrument heeft zijn specifieke doelstellingen en zijn eigen aanvraag-, beoordelings- en selectieprocedure.

Financieringsinstrumenten in het nieuwe NWO

Op 1 januari 2017 krijgt NWO een nieuwe organisatiestructuur. Lopende financieringsinstrumenten blijven onveranderd tot een besluit over aanpassing is genomen. 2017 geldt als overgangsjaar, uiterlijk 1 januari 2018 gaan de nieuwe financieringsinstrumenten van start. Vanaf 1 januari zullen calls uitgaan vanuit de nieuwe domeinen en zullen de domeinbesturen besluiten over toekenningen. Veranderingen in de financieringsinstrumenten zal NWO ruim van tevoren aankondigen. Houd de website goed in de gaten!

FOM & NWO

Het NWO-onderdeel Natuurkunde is per 1 september 2003 ontstaan uit de behoefte tot versterkte samenwerking tussen NWO en de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). In het kader van de transitie van NWO wordt de Stichting FOM per 1 januari gesplitst: een deel (granting) gaat naar het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en het deel dat de instituten en de universitaire werkgroepen ondersteunt wordt omgevormd tot de NWO-institutenorganisatie (NWO-I). De NWO-instituten CWI, NSCR, NIOZ, ASTRON en SRON fuseren per 1-1-2018 met die institutenorganisatie .