Hypothese 2017 - 3

september 2017

In dit nummer onder andere: de Spinozalaureaten van 2017 door de ogen van hun teamleden – wetenschap voor de onderwijspraktijk – evolutie op fast forward in de oceaan – denker ontmoet doener in de scheppende sector- internationale conferentie over peer review.

Cover image

Visionair, vasthoudend en toegankelijk

Team van Albert Heck, v.l.n.r.: Domenico Fasci, Reinout Raijmakers, Simone Lemeer (credits: Harry Meijer)

Achter elke topwetenschapper staat een team, ook achter de Spinozalaureaten van 2017. Wat kenmerkt de wetenschappelijke people manager?


Werken aan een superplant

Portret van Anneke Horstman (credits: Manon Bruininga)

Anneke Horstman, onderzoeker in Wageningen, werkt aan een superplant. Eentje die zich kan verdedigen tegen vraatzuchtig ongedierte en ondertussen lekker doorgroeit. Zo vanzelfsprekend is dat niet.

 


Eerlijk onderzoek beoordelen, internationaal

Deelnemers NWO-conferentie aanvraagdruk (credits: Melvin Tas)

Het systeem waarbij onderzoeksvoorstellen door experts worden beoordeeld, staat in veel landen onder druk. Dat bleek tijdens de internationale conferentie die NWO op 29 en 30 juni organiseerde.


Wetenschap voor de klas

Wiskundedocente Rodica Ernst met NRO-Onderwijsprijs 2016 (credits: Edwin Weers)

Hoe functioneert een leraar onder stress en hoe nuttig is programmeerles? De onderwijswetenschap heeft de antwoorden. Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek brengt ze naar de praktijk.

 


Plankton

Een planktonslakje, de zogenaamde zeevlinder (credits: Katja Peijnenburg)

Kunnen planktondiertjes de opwarming van de aarde overleven door zich in versneld tempo aan te passen? Bioloog Katja Peijnenburg gaat het uitzoeken tijdens een zee-expeditie dwars door alle klimaatzones.


Brein in balans

Tekening elektroden aangesloten op brein crimineel (credits: Carolyn Ridsdale)

Nieuwe verbanden blootleggen tussen onze hersenen, ons denken en ons gedrag, en daarmee agressie beteugelen en veerkracht vergroten. Concrete toepassingen komen steeds dichterbij.


DIFFER zet in op duurzaam

Gebouw DIFFER (credits: Bram Lamers)

In een fonkelnieuw gebouw op de campus van de TU Eindhoven werkt NWO-instituut DIFFER aan de energievoorziening van de toekomst. Een belangrijk thema is de opslag van duurzame elektriciteit in zonnebrandstoffen.


Knagende vragen

Meisje in karatepak

Burgers dienden 11.700 vragen in bij de Nationale Wetenschapsagenda. Vanaf september gaan de eerste acht daardoor geïnspireerde onderzoeksprogramma’s van start.


Kan ‘peer review’ op de schop?

Getekend portret Kristin Oxley (credits: Monique Wijbrands)

Drie gasten van de internationale NWO-conferentie geven hun visie op hypercompetitie bij onderzoeksaanvragen en problemen met het beproefde systeem van beoordeling door vakgenoten.


Denker ontmoet doener in de scheppende sector

Festivalpubliek (credits: Roger Dohmen/Hollandse Hoogten)

In zeven onderzoeksprojecten gaan onderzoekers van universiteiten en kunstopleidingen samen aan de slag met uitvoerend kunstenaars. Doel is dat zowel de denkers als de doeners van deze samenwerking profiteren.


Meer over Hypothese

Hypothese is het magazine van NWO. Het blad verschijnt vier keer per jaar en wordt gratis toegezonden aan o.a. onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en andere relaties van NWO.


Bestel een gedrukt exemplaar

Dit wordt u kosteloos toegestuurd.

Bestel een gedrukt exemplaar