Hypothese 2017 - 1

Januari 2017

In dit nummer onder andere: portret van de nieuwe Raad van Bestuur – getekende impressie van het nieuwe NWO – staatssecretaris Sander Dekker die terug- en vooruitblikt – forensisch onderzoek – bezorgde Nobelprijswinnaar – complexiteitsonderzoek.

Cover image

De ambities van de Raad van Bestuur

Stan Gielen en Caroline Visser

Maak kennis met Stan Gielen, Caroline Visser, Ineke Braakman, Jeroen Geurts, Jaap Schouten en Wim van den Doel. Zij vormen samen de nieuwe Raad van Bestuur van NWO en ze hebben er zin in.


Nieuw NWO in beeld

sfeerbeeld het nieuwe NWO

Er is veel over vergaderd en geschreven, maar hoe steekt het nieuwe NWO nu in elkaar? En wie zitten er op de sleutelposities? Vergewis u ervan in één oogopslag.

 

 


Staatssecretaris wil impact

Sander Dekker

Sander Dekker is tevreden over de transitie die NWO heeft doorgemaakt. Hij meent dat de nieuwe structuur beter past bij de voortrekkersrol die NWO wat hem betreft moet spelen: onderzoekers uitdagen om de dingen te doen die niet vanzelf gaan.


Geen plaats meer voor solitaire instituten

beeldmerk instituten

De onderzoeksinstituten van NWO gaan meer met elkaar samenwerken. Het komende jaar worden ze ondergebracht in de koepelorganisatie NWO-Instituten. Oud-FOM-directeur Christa Hooijer leidt het bureau van die koepelorganisatie.

 

 

 


Forensisch onderzoek

slachtoffer omtrek afgetekend op de straat

Misdaden sneller oplossen of zelfs voorkomen. Het aantal gerechtelijke dwalingen terugdringen. De wereld veiliger en eerlijker maken. De beloftes van forensisch onderzoek liegen er niet om.


Subsidies gelijktrekken?

Uitgesproken artikel over subsidies

NWO wil subsidievormen die een vergelijkbaar doel dienen beter op elkaar afstemmen. Goed idee? Filosoof Lodi Nauta, waterhoogleraar Suzanne Hulsscher en natuurkundige Theo Rasing spreken zich erover uit.


Nobelprijs

overhandiging nobelprijs aan Ben Feringa

‘Nederland heeft een fantastisch onderzoeksklimaat maar we moeten het wel blijven voeden’, zegt scheidend voorzitter van NWO Chemische Wetenschappen en kersverse Nobelprijswinnaar Ben Feringa. Zijn zorg is dat we wetenschappelijk talent niet vast kunnen houden.


Complexiteit en eenvoud

moleculen

Complexiteitsonderzoek is een snel groeiend wetenschapsgebied omdat het helpt om de meest uiteenlopende complexe systemen – in de natuur, het menselijk lichaam of in logistieke processen bijvoorbeeld – te begrijpen en te voorspellen.


Over Hypothese

Hypothese is het magazine van NWO. Het blad verschijnt vier keer per jaar en wordt gratis toegezonden aan o.a. onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en andere relaties van NWO.


Bestel een gedrukt exemplaar

Dit wordt u kosteloos toegestuurd.

Bestel een gedrukt exemplaar