Hypothese 2016 - 3

Oktober 2016

In dit nummer van Hypothese onder andere een interview met vertrekkend NWO-voorzitter Jos Engelen, aandacht voor het nieuwe datamanagementbeleid van NWO en een uitgebreid artikel over de pilot Replicatieonderzoek.

Cover image

‘We hebben ramen en deuren opengezet’

Oud-voorzitter Jos Engelen

In het kader van de transitie van NWO vond er op 1 oktober 2016 er een bestuurswissel plaats in de top vande organisatie. Oud-voorzitter Jos Engelen blikt terug op de acht jaar dat hij aan het roer stond van NWO.


Data in de etalage

Sfeerbeeld datamanagement

Belangrijke onderzoeksdata houd je bij voorkeur niet voor jezelf, maar stel je ook beschikbaar aan anderen. Dat is de rode draad in het nieuwe datamanagementprotocol van NWO dat sinds 1 oktober van kracht is. Wat betekent dit voor onderzoekers?


De kracht van herhaling

Replicatieonderzoek

In september lanceerden NWO en ZonMw een pilot voor het opnieuw uitvoeren van belangrijk onderzoek uit het verleden. Het is de eerste keer wereldwijd dat er op deze manier geld beschikbaar wordt gesteld voor replicatieonderzoek.


Zeventig jaar pleitbezorger van de natuurkunde

Onderzoeker in beschermend pak

Onlangs vierde stichting FOM haar 70-jarig bestaan. Voorzitter Niek Lopes Cardozo kijkt terug op zeven decennia natuurkunde in Nederland, en op de rol die FOM daarin heeft gespeeld.
De evolutie van tripelsterren

Onderzoeker Silvia Toonen

Ons eigen zonnestelsel kent maar één ster. Maar er zijn in het heelal ook veel zonnestelsels waar twee sterren rond elkaar draaien. Of zelfs drie. Veni-laureaat Silvia Toonen onderzoekt de komende jaren dit soort tripelsterren.


De Spinozalaureaten van 2016

Spinozalaureaten en beeldje Spinozaprijs

De nieuwe Spinozalaureaten behoren tot de absolute top van hun vakgebied. Wat gaan ze doen met hun onderzoekspremie van 2,5 miljoen euro?


Cognitie, gedrag en hersencellen

Deelneemster aan hersenonderzoek met sensoren op haar hoofd

Dit jaar loopt het onderzoeksprogramma ‘Hersenen en Cognitie: een geïntegreerde benadering’ af. Vier betrokken onderzoekers vertellen over hun belangrijkste onderzoeksresultaten.


Over Hypothese

Hypothese is het magazine van NWO. Het blad verschijnt vier keer per jaar en wordt gratis toegezonden aan o.a. onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en andere relaties van NWO. 


Bestel een gedrukt exemplaar

Dit wordt u kosteloos toegestuurd.

Bestel een gedrukt exemplaar