Hypothese 2016 - 2

Juni 2016

In dit nummer van Hypothese onder andere: De aankomend voorzitter van het vernieuwde NWO - De Spinozalaureaten van 2016 – Op zoek naar wereldwijde open access – Samenwerking noodzaak voor grootschalige faciliteiten – Ongestoord onderzoek in voormalig kruitdepot – Een kankermedicijn zonder bijwerkingen

Cover image

De aankomend voorzitter van het nieuwe NWO

Stan Gielen

Begin juni werd Stan Gielen door OCW benoemd als aankomend voorzitter van het vernieuwde NWO. Vanaf september gaat hij de transitie van NWO mee vorm geven, op 1 januari 2017 treedt hij aan als voorzitter van een nieuwe raad van bestuur.


De Spinozalaureaten van 2016

Spinozabeeldje en Spinozalaureaten

De nieuwe Spinozalaureaten behoren tot de absolute top van hun vakgebied. Hypothese sprak met hen over hun onderzoek en belangrijkste drijfveren.

Op zoek naar wereldwijde open access

open access

Onderzoeksfinanciers uit de hele wereld waren in maart op bezoek bij NWO voor een workshop over barrières op de weg naar volledige open access: vrije, wereldwijde toegang tot elke publiek gefinancierde wetenschappelijke onderzoekspublicatie.


Samenwerking noodzaak voor grootschalige faciliteiten

Grootschalige onderzoeksfaciliteiten

Nederland is zo’n 160 grootschalige onderzoeksfaciliteiten rijk, blijkt uit de landschapsanalyse van de Permanente Commissie voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur. Die analyse vormt de opmaat voor de nieuwe Nationale Roadmap voor grote onderzoeksfaciliteiten.
Ongestoord onderzoek in voormalig kruitdepot

Onderzoek in een fort

Van kruitopslagplaats naar hoogwaardig onderzoekslab: sinds 1963 zwaaien onderzoekers van de Universiteit Utrecht de scepter in Fort Hoofddijk.


Een kankermedicijn zonder bijwerkingen

Een kankermedicijn zonder bijwerkingen

Een chemokuur is een enorme belasting voor het lichaam van een kankerpatiënt. Vidi-laureaat Sylvestre Bonnet zoekt naar een oplossing.


Op weg naar begrijpelijke taal en effectieve communicatie

Begrijpelijke taal

Financiële, medische en juridische teksten zijn vaak moeilijk te begrijpen. Sinds 2011 zoeken taal- en communicatiewetenschappers oplossingen voor dat probleem.


Handen uit de mouwen voor de Nationale Wetenschapsagenda

NWA

Dwars door de Nationale Wetenschapsagenda lopen routes: deelverzamelingen van samenhangende vragen rond complexe thema's. De afgelopen maanden schoven tijdens diverse Routeworkshops deskundigen bij elkaar aan tafel om deze thema’s verder uit te werken.


Mono- of multidisciplinair onderzoek?

In de vaste rubriek Uitgesproken dit keer de vraag: Wat vinden onderzoekers de belangrijkste waarde en beperking van multidisciplinaire wetenschap?


Over Hypothese

Hypothese is het magazine van NWO. Het blad verschijnt vier keer per jaar en wordt gratis toegezonden aan o.a. onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en andere relaties van NWO. 


Bestel een gedrukt exemplaar

Dit wordt u kosteloos toegestuurd.

Bestel een gedrukt exemplaar