Experiment NL 2015

In het blad 'Experiment NL' bundelen we elk jaar verhalen over fascinerend, spannend en grensverleggend Nederlands wetenschappelijk onderzoek. De artikelen beslaan de volle breedte van de wetenschap: van bliksem die antimaterie maakt tot beter leren met lessen uit de wetenschap en verblekende Van Gogh's tot vrouwenvoetbal versus mannenvoetbal. ‘Experiment NL' is een jaarlijkse uitgave van NWO in samenwerking met Quest,

Cover image

Einde aan slijm

Taaislijmziekte is een gemene aandoening: wie er aan lijdt, wordt nu niet veel ouder dan veertig. Maar dankzij Nederlands onderzoek is er zicht op genezing.

Zand erover

Bij Kijkduin is een enorme kunstmatige zandbank gemaakt, om onze kust te beschermen tegen golven. Wat vinden zeedieren van het zand dat in hun leefomgeving is gekieperd?

Verschoten van Gogh

De schilderijen van Vincent van Gogh veranderden de afgelopen eeuw van kleur: rood werd roze en paars werd blauwig. Is het tij te keren?

Einde aan over-eten

Als een dieet niet goed werkt, kan therapie helpen tegen obesitas. Hoe leer je af te blijven van stroopwafels, patat en chocola? We deze therapie volgt, mag ruiken aan lekkernijen om het snoepen af te leren.

In geuren en kleuren

Jagers-verzamelaars hebben meer woorden om een geur te beschrijven dan westerlingen.