Experiment NL 2017

Wetenschap in Nederland

‘Experiment NL', een jaarlijkse uitgave van NWO in samenwerking met Quest, bundelt verhalen over fascinerend, spannend en grensverleggend Nederlands wetenschappelijk onderzoek. De artikelen beslaan de volle breedte van de wetenschap: van intensieve data-analyse tot uitheemse waterplanten, van slimme materialen tot amateurarcheologen.

Cover image

Helpt data-analyse Kjeld Nuis aan goud op de Olympische Winterspelen.

Snelle cijfers

Intensieve data-analyse door wetenschapper Arno Knobbe (Universiteit Leiden) zorgt er hopelijk voor dat Nederlandse schaatsers nóg sneller gaan tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.


Eer voor exoten

Uitheemse soorten hebben een slechte reputatie. Maar dat is niet altijd terecht. Sterker nog: sommige exoten zijn juist gunstig, ontdekte waterecoloog Bart Grutters tijdens zijn onderzoek naar uitheemse waterplanten.


De smileykubus van Van Hecke: druk van boven zorgt ervoor dat aan de zijkant een smiley verschijnt.

Slim spul

Slimme materialen reageren op prikkels zoals licht en druk, en doen dan precies wat jij wilt. Hoe ontwikkel je zoiets? En wat kun je ermee? Twee onderzoekers, met elk een eigen aanpak, leggen uit.


De Romeinse goudschat uit Lienden

Schatten in de etalage

Amateurarcheologen kunnen hun vondsten nu gemakkelijk delen met de rest van de wereld, dankzij een project van onder meer de Vrije Universiteit. Dat levert een schat aan informatie op over ons verleden.


Van links naar rechts: Fan Liu, Sanli Faez, Susanne van den Brink en Lara Wierenga

Toppers van straks

De vier Spinozalaureaten Eveline Crone, Albert Heck, Michel Orrit en Alexander van Oudenaarden, de topwetenschappers van nu, kiezen ieder een groot talent: wie zijn de toponderzoekers van de toekomst?


Meer informatie