Hypothese 2018 - 2

juni 2018

In dit nummer onder andere: NWO verwelkomt gevluchte wetenschappers – Spinoza- en Stevinlaureaten 2018 – Strijd tegen hypercompetitie gaat door – Fantoerisme – Een rijke vangst voor de Pelagia – Laat het poolonderzoek niet in de kou staan – Wiskunde en kunst

Nieuw talent voor Nederland

Alle projectleiders van NWO en ZonMw kunnen een wetenschapper met een vluchtelingenstatus aanstellen voor een jaar.


Nationale Wetenschapsagenda

credits

NWO gaat ruim 52 miljoen verdelen om uitvoering te geven aan de Nationale Wetenschapsagenda. Tot 11 september kunnen aanvragen worden ingediend.


Grote infrastructuren

De Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuren levert niet alleen nieuw instrumentarium op, maar ook spannende crossovers tussen deelgebieden van de wetenschap.


Spinoza en Stevin 2018

Maak kennis met de laureaten van de belangrijkste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap.


Aanvraagdruk

Een jaar geleden verkende NWO tijdens een binnenlandse en een internationale conferentie wat er kan worden gedaan tegen de te lage honorerings-percentages bij onderzoeksaanvragen. Hoe staat het daar inmiddels mee? Een tussenstand. Tekst: Mariette Huisjes


NWO-strategie

NWO wil alle kennisagenda’s in Nederland met elkaar verbinden. Wat moet zij doen om die rol met verve te kunnen spelen?


Fantoerisme

Steeds grotere horden toeristen bezoeken de plek waar hun favoriete film of serie is opgenomen. Wat drijft hen?


Oceaanonderzoek

De wetenschappers die meevaren met het onderzoeksschip Pelagia doen verrassende ontdekkingen, zoals een gezond koraalrif en reuzenpissebedden op de zeebodem.


Innovatie

Zes sterke consortia zijn aan de slag gegaan in de tiende ronde van het NWO-programma Perspectief. Samen gaan ze grote maatschappelijke uitdagingen te lijf.


Poolonderzoek

Nederland staat internationaal op nummer één in het onderzoek naar de Noord- en Zuidpool. Daar staat een relatief kleine investering tegenover. Die staat nu onder druk.


Wiskunde en kunst

Met een speciale scanner is het mogelijk kunstobjecten van binnen te bekijken. Het Centrum Wiskunde & Informatica werkt hiervoor samen met het Rijksmuseum in Amsterdam.


Meer over Hypothese

Hypothese is het magazine van NWO. Het blad verschijnt vier keer per jaar en wordt gratis toegezonden aan o.a. onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en andere relaties van NWO.


NWO-tijdschrift over wetenschap

Het NWO-tijdschrift Hypothese is de voorganger van ons huidige tijdschrift Onderzoek. Deze wordt gratis toegezonden aan onder andere onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en andere relaties van NWO.