Experiment NL archief

Wetenschap in Nederland

Tot 2011 zijn er vier boeken onder dezelfde titel uitgegeven. Hier komen toponderzoekers uit alle hoeken van de Nederlandse wetenschap aan het woord over hun ontdekkingen. Vanaf 2012 verschijnt ‘Experiment NL’ jaarlijks als tijdschrift.

Experiment NL, een jaarlijkse uitgave van NWO in samenwerking met Quest, bundelt verhalen over fascinerend, spannend, en grensverleggend Nederlands wetenschappelijk onderzoek.Experiment NL. Wetenschap in Nederland (2012)

Van onderzoek op Antarctica tot het speuren naar zwarte gaten en meer. De veelzijdige artikelen geven antwoord op vragen als: schopt kunstlicht de natuur in de war? Hoe worden elektronische kaarten zoals die op je TomTom gemaakt? Hoe kunnen emoties als sociaal smeermiddel dienen?


Experiment NL, deel 4 (2011) - omslag

Experiment NL, deel 4 (2011)

Hoe kon Arjen Robben tóch de finale van het WK Voetbal spelen, ondanks zijn zware blessure? Hebben we al voldoende alternatieven voor dierproeven? Waarom vraagt een klein kind ineens 'Mama, mag ik een toekje', terwijl het een paar dagen eerder nog drommels goed wist dat het koekje is? Is stamceltherapie nu wel of niet het wondermiddel tegen allerlei kwalen? En zijn onzichtbaarheidsmantels magische fictie of liggen ze binnen handbereik? Dit en meer lees je allemaal in het 4de deel van Experiment NL.

Redactie: Marcel Senten. ISBN: 9789048811052. 220 pagina's

 

Experiment NL, deel 3 (2010) - omslag

Experiment NL, deel 3 (2010)

Als we in het huidige tempo blijven doorvissen, dan staat er in de toekomst misschien wel kwal op het menu. Vies? Probeer het maar. In Azië smullen ze ervan. Je vindt een recept voor kwalsalade in dit boek. Maar in Experiment NL, deel 3 komt meer aan bod: voortplaningsgedrag, wetenschappelijke uitvindingen, de mysteries van het heelal en de kronkels van onze hersenen. Bijvoorbeeld: waarom bestaan er alleen vrouwtjessluipwespen? Loopt een onderzoeker binnen door een nieuwe uitvinding? Hoe reconstrueer je oersoep? En wat heeft de Bijbel met actiefilms van doen?

Redactie: Marcel Senten. ISBN: 9789089270672. 224 pagina's


Experiment NL, deel 2 (2009) - omslag

Experiment NL, deel 2 (2009)

Wat kan de wetenschap doen tegen criminaliteit? Hoe gedraagt een verwaarloosde babychimpansee zich? Wat kunnen we leren van het verleden? Waarom halen pubers soms rare capriolen uit? In dit boek vind je antwoorden op allerlei intrigerende vragen. Zo blijkt dat een babychimp bij weinig aandacht slechter leert en minder gezond is dan een aapje dat wel persoonlijke aandacht krijgt. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat je het beste flink kunt slijmen als je op sollicitatiegesprek gaat. En dat je doktersrekening een stuk lager wordt als je weggaat uit de stad en een huisje koopt op het platteland. Dit boek geeft een overzicht van verschillende tot de verbeelding sprekende onderzoeksresultaten. Over bovenmenselijke technologie en nationale geschiedenis. Van gedragsonderzoek tot medicijnontwikkeling en ruimtevaart. Voor ieder wat wils!

Redactie: Marcel Senten. ISBN: 9789460440144. 220 pagina's

Experiment NL, deel 1 (2008) - omslag

Experiment NL, deel 1 (2008)

In de jungle, in de ruimte, bovenop bergen. In vrieskou en hitte. Op rivieren en oceanen. In laboratoria, werkplaatsen, archieven... overal vind je Nederlandse wetenschappers, op zoek naar antwoorden op intrigerende vragen. Hoe voorkomen we opwarming van de aarde? Wat moet je doen om de wereldwijde voedsel- en energiecrisis op te lossen? Wat is de oorsprong van integratieproblemen in grote steden? Hoe gedraagt een neutrino zich en waar komt hij vandaan, en waarom? Is kernfusie de energiebron voor de toekomst? Hoe los je het fileprobleem op? Staat Nederland over 30 jaar onder water? In dit boek vind je de meest tot de verbeelding sprekende onderzoeksresultaten van het jaar. Het beste dat wetenschap in Nederland te bieden heeft. Over het kleinste elementaire deeltje tot aan het verst verwijderde sterrenstelsel. Over archeologische vondsten aan de andere kant van de aardbol tot migrantenproblematiek om de hoek. Grensverleggend en vernieuwend.

Redactie: Marcel Senten. ISBN: 9789089270122. 220 pagina's