Hypothese 2018 - 3

december 2018

In dit nummer onder andere: Open access – De markt op met onderzoek – Innoveren met koolhydraten – Integriteit– Sterrenwacht Westerbork in beeld – Hightech met oog voor de mens – 25 jaar Hypothese - Levensmiddelen ontwerpen - Synthetische kerosine - Zijn ADHD'ers creatief?

Cover image

Dromen over 2030

Hoe ziet de wetenschap van de toekomst eruit en wat heeft de beweging naar vrije toegankelijkheid van publicaties op termijn voor effect?


De markt op met onderzoek

credits

De eerste successen tekenen zich af in Take-Off, een NWO-instrument dat onderzoekers helpt hun uitvinding tot een commercieel succes te maken.


Innoveren met koolhydraten

Fundamenteel onderzoek dat ook de belangen van bedrijven dient. Het kán!


Hightech met oog voor de mens

De topsector High Tech Systemen en Materialen gaat ook alfa- en gammaonderzoekers uitnodigen om mee te doen met onderzoeksaanvragen.


De laatste Hypothese

Een terugblik op 25 jaar Hypothese zegt iets over hoe NWO veranderd is.


Levensmiddelen ontwerpen

Wetenschappers en industriële onderzoekers laten zich inspireren door de natuur om toetjes en mayonaise gezonder en lekkerder te maken.


Schoner vliegen op synthetische kerosine

NWO-Instituut DIFFER probeert met duurzame energie relatief schone vliegtuigbrandstof te produceren uit vervuilende CO2.


Integriteit

De nieuwe gedragscode wetenschappelijke integriteit die onlangs van kracht werd, geeft werkgevers een zorgplicht. Wat betekent dit in de praktijk?


Meer over Hypothese

Hypothese is het magazine van NWO. Het blad verschijnt vier keer per jaar en wordt gratis toegezonden aan o.a. onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en andere relaties van NWO.


Bestel een gedrukt exemplaar

Dit wordt u kosteloos toegestuurd.

Bestel een gedrukt exemplaar

NWO-tijdschrift over wetenschap

Het NWO-tijdschrift Hypothese is de voorganger van ons huidige tijdschrift Onderzoek. Deze wordt gratis toegezonden aan onder andere onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en andere relaties van NWO.