Open Science in Practice Webinar Series

Tijdens de Open Science in Practice Webinar reeks staan projecten die een Open Science Fund-subsidie hebben ontvangen centraal en komt een ​​breed scala aan open science-onderwerpen aan bod. Op deze pagina vind je meer informatie over de webinars en kan je alle webinars terugkijken.

Met het Open Science Fonds steunt NWO voorlopers en pioniers op het gebied van open science. De gehonoreerde projecten in de ronde 2020-2021 bestrijken een breed spectrum van open science onderwerpen: van het ontwikkelen van open source-tools en platforms voor open science, tot het FAIR delen van data en software en het bewerkstelligen van cultuurverandering die nodig is om open science te realiseren.

De 2022 Open Science webinars vonden van februari t/m november 2022 plaats. Elk webinar richtte zich op een specifiek open science-onderwerp en heeft 1 tot 3 sprekers aan het woord gelaten, gevolgd door een Q&A sessie en ruimte voor discussie over het thema van het webinar. De webinars waren Engelstalig en alle sessies zijn hieronder terug te kijken.


Alle Open Science Webinars 2022:

 • Facilitating the sharing and reuse of qualitative data

  Kwalitatieve data, die vaak in verhalende vorm verschijnt, wordt in veel onderzoeksgebieden gebruikt. Maar het delen en het hergebruiken ervan is beperkt vanwege privacy, vertrouwelijkheid en ethische redenen. Dit webinar belicht twee projecten die het delen en hergebruiken van kwalitatieve data vergemakkelijken.

  Free automated multi-language text anonymization for open science (FAMTAFOS) maakt gebruik van machine learning en natural language processing methodes om gevoelige informatie uit tekstdata automatisch te vervangen en anoniem te maken. CaRe & DaRe ontwikkelt een nieuwe procedure voor het hergebruik van kwalitatieve case study data, waarbij onderzoekers zelfbeschikking over hun data behouden, en data FAIR worden gemaakt zonder ze open te delen.

  Datum en tijd:

  Donderdag, 17 november 2022, 15:00 - 16:00 CET

  Sprekers:

  Presentaties:

  Interesse in de presentaties? Download ze onderaan de pagina:

 • Interoperable Open Research

  Interoperability- de mogelijkheid van verschillende eenheden, systemen en partijen om met elkaar samen te werken, te communiceren en informatie uit te wisselen- is van cruciaal belang om datasets uit verschillende bronnen te combineren en zo de voordelen van Open en FAIR datasharing te realiseren. Dit webinar belicht twee projecten die de interoperabiliteit op twee verschillende onderzoeksgebieden verbeteren.

  Datum en tijd:

  Donderdag, 15 september 2022, 15:00-16:00 CEST (13:00-14:00 UTC)

  Sprekers:

  Presentatie:

  Interesse in de presentaties?

  • Egon's slides vind je hier 
  • Download de slides van Jeroen en Sander onderaan de pagina.
 • Fair metrics for FAIR software

  Open Science houdt in dat alle onderzoeksmiddelen, inclusief software, FAIR (findable, accessible, interoperable, reusable) moeten zijn. Het is daarvoor noodzakelijk om de ‘FAIRness’ van software te beoordelen. Dit webinar belicht een project dat het huidige gebrek aan geëvalueerde, door de gemeenschap gesteunde, meetmethoden om de FAIR- software te beoordelen, en tools om die beoordeling te ondersteunen aan de kaak stelt.

  Datum en tijd:

  Donderdag, 2 juni 2022, 15:00 - 16:00 CEST  (13:00 - 14:00 UTC).

  Spreker:

  Anna-Lena Lamprecht, Universiteit Utrecht

  Presentatie

  Interesse in de presentatie van Anna-Lena? Download hem onderaan de pagina:

 • Open tools for data enrichment and visualization

  Goede communicatie over wetenschappelijke bevindingen zijn afhankelijk van goede data visualisatie. Dit webinar belicht twee projecten die open tools voor data enrichment and visualisation ontwikkelen. 3DWorkSpace gaat het hergebruik van '3D models through the addition of annotations and narratives' faciliteren. Raincloudplots is een statistisch robuust,  wetenschappelijk transparant, reproduceerbaar en esthetisch prettig ogend framework voor data visualisatie.

  Datum en tijd:

  Donderdag, 14 April 2022, 15:00 - 16:15 CEST  (13:00 - 14:15 UTC).

  Sprekers:

  • Jill Hilditch and Jitte Waagen, University of Amsterdam, “3DWorkSpace - an open science/interactive tool for 3D datasets”.
    
  • Roger Kievit, Radboud University, “Raincloudplots 2.0. A robust and transparent data visualisation tool”.

  Presentatie

  Interesse in de presentatie van Jill en Rogier? Download ze onderaan de pagina.

 • Open Journals en non-profit publicatie-infrastructuren

  Informatie over de openheid van wetenschappelijke publicaties is zeer gefragmenteerd. Dit webinar brengt twee projecten op het gebied van open access journals onder de aandacht. De journals van SciPost werken met open-wetenschappelijke principes en publiceren open access, zonder paywalls of kosten voor auteurs. De Journal Observatory brengt journal informatie van verschillende data sources samen onder een openlijk beschikbare interface.

  Sprekers:

  • Jean-Sébastien, Universiteit van Amsterdam, “Next stage development of SciPost’s publishing infrastructure”.
  • Ludo Waltman, Universiteit Leiden, “Journal Observatory – Toward integrated information about the openness of scholarly journals”.

  Presentaties

  Interesse in de presentaties van de sprekers? 

  https://zenodo.org/record/6352978#.Y35doHbMKUk

  https://jscaux.org/talkdata/talks_SciPost_2022/2022_02_17_NWO_OpenScience.html


Bekijk de Open Science webinars terug


Webinar Open science series S1E1: Open Journals en non-profit publicatie infrastructuren

 


Webinar Open science series S1E2: Open tools for data enrichment and visualisation


Webinar Open science series S1E3: fair metrics for fair software


Webinar Open science series S1E4: Interoperable Open Research


Webinar Open science series S1E5: Facilitating the sharing and reuse of qualitative data

Download de presentaties van de sprekers