Meerwaarde

MeerWaarde had als doel onderzoekers te stimuleren hun wetenschappelijke resultaten geschikt en beschikbaar te maken voor partijen buiten de wetenschap.

  • Doel en doelstellingen

    Het programma MeerWaarde was bedoeld voor kennisbenutting in de aard- en levenswetenschappen, geesteswetenschappen en maatschappij- en gedragswetenschappen.

    Een financiering uit MeerWaarde stelde teams van onderzoekers, partners of potentiële gebruikers in staat om activiteiten of producten te ontwikkelen die kennisbenutting van wetenschappelijk onderzoek stimuleren.

    Meerwaarde was een initiatief vanuit de richtingen Aard- en Levenswetenschappen, Geesteswetenschappen en Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

    MeerWaarde maatschappij- en gedragswetenschappen

    MeerWaarde maatschappij- en gedragswetenschappen bood onderzoekers extra middelen om hun onderzoeksresultaten toegankelijk te maken voor derden.

    MeerWaarde maatschappij- en gedragswetenschappen stelde onderzoekers in staat samen met partners en/of gebruikers hun onderzoeksresultaten bruikbaar te maken en betrokkenheid van partners en gebruikers te vergroten.

    Onderzoek dat in aanmerking kwam was niet- thematisch onderzoek op het gebied van de maatschappij- en gedragswetenschappen uit de Vernieuwingsimpuls en de Open competitie (ook TOP en Onderzoekstalent) dat betrekking had op één van de topsectoren Agro Food, Creatieve Industrie, Energie, Logistiek of op de Sociale Infrastructuur Agenda.

    Bij het bruikbaar maken van onderzoeksresultaten kon het gaan om bijvoorbeeld workshops, documentaires, tentoonstellingen, stages of samenwerking met kennisintermediairs zoals het CPB of brancheorganisaties.

    MeerWaarde aard- en levenswetenschappen

    Met een financiering uit MeerWaarde aard- en levenswetenschappen konden  onderzoekers uit de aard- en levenswetenschappen activiteiten of producten ontwikkelen die kennisbenutting van wetenschappelijk onderzoek stimuleren.

    MeerWaarde was een extra bijdrage die kon worden aangevraagd bovenop door NWO Aard- en Levenswetenschappen gefinancierde projecten. MeerWaarde aard- en levenswetenschappen richtte zich in eerste instantie op alle niet-thematische programma's van NWO Aard- en Levenswetenschappen, zoals het Open programma en het ALW-deel van de Vernieuwingsimpuls. Het programma MeerWaarde aard- en levenswetenschappen kende een openstelling in 2011 in samenwerking met de NWO-gebieden Maatschappij- en Gedragswetenschappen en Geesteswetenschappen en een openstelling enkel voor ALW-gerelateerd onderzoek in 2012.

  • Budget en doorlooptijd

    Per project was er 10.000 tot 40.000 euro beschikbaar. Het totale budget was 250.000 euro. De projecten die gehonoreerd werden, hadden een looptijd van maximaal één jaar.

  • Commissie

    Commissie aard- en levenswetenschappen

    Leden van de beoordelingscommissie Meerwaarde ALW waren voor beide ronden:

    • Dhr. prof. dr. R.J. Schotting, UU Hydrogeologie (voorzitter)
    • Dhr. dr. J. Maat, WUR Food and Nutrition
    • Mw. prof. dr. P.E. Slagboom, LUMC Moleculaire epidemiologie
    • Dhr. prof. dr. P. Osseweijer, TU Delft Kluyver Centre for Genomics
    • Dhr. prof. dr. J.J.M. Dons, WUR en BioSeeds B.V.
    • Dhr. dr. N. Wagstaff, VU Technology Transfer Office