Missiegedreven calls (KIC 2020-2023)

Binnen de hoofdlijn van het Kennis- en innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 ontwikkelt NWO jaarlijks een aantal grote thematische programma’s met een omvang tussen de 5 en 15 miljoen euro, de missiegedreven programma's. Onderzoekers dienen voorstellen in voor samenwerkingsprojecten, met een budget van 750.000 tot 4 miljoen euro per voorstel.

  • Doel en doelstellingen

    In de hoofdlijn Missie staan aansluiting op de Kennis- en Innovatieagenda’s en een integrale benadering voorop. Alfa-, bèta- en gamma-onderzoekers slaan de handen ineen, samen met publieke en private partijen. Zij benaderen vraagstukken vanuit verschillende disciplines. Technologische en sociale innovatie gaan zo hand in hand waardoor er succesvolle vernieuwing ontstaat.

  • Budget en doorlooptijd

    Jaarlijks meerdere grote thematische programma’s (calls for proposals)

    • Omvang: tussen 5 en 15 miljoen euro per programma
    • 1-2 calls for proposals per Kennis- en innovatieagenda (KIA)

    Het budget per project kan variëren van 750 duizend tot 4 miljoen euro, afhankelijk van de voorwaarden van een call. Cofinanciering door private en publieke partijen vindt plaats op projectniveau. De cofinanciering is opgebouwd uit een cash en in-kind bijdrage van de partners. Verschillende partners kunnen samen de totale cofinanciering leveren, waarbij niet elke partner per definitie evenredig bijdraagt. 

    De werkvorm innovatie is de standaard, gericht op de prioriteiten uit de KIA’s. Deze kent een cofinanciering van 30% waarvan minimaal de helft private investering en minimaal de helft van de cofinanciering in cash. De werkvorm kennis is gericht op behoeften van het wetenschappelijk veld. Deze kent een cofinanciering van 10% privaat en minimaal de helft van de cofinanciering in cash. Per programma kan een mix worden ingezet en specifieke keuzes worden gemaakt, u vindt alle voorwaarden terug in de call for proposals.

  • Human capital

    Het in gang zetten van innovaties en het werken aan de realisatie van de beoogde impact van de KIC-missies, stelt de komende jaren hoge eisen aan werkend Nederland. Gerichte inzet en nieuwe inzichten op het gebied van leren, werken en innoveren zijn nodig om het arbeidspotentieel op het benodigde niveau te brengen en de innovatiekracht te vergroten. Human capital richt zich op dit vraagstuk en vormt daarom een belangrijk speerpunt in het KIC om het innovatiebeleid tot een succes te maken.

    Human capital

  • Matchmaking en interdisciplinaire samenwerking

    De integrale benadering vanuit verschillende disciplines wordt bereikt door interdisciplinaire samenwerking in de projectvoorstellen. Om dit te ondersteunen organiseert NWO per call een matchmakingbijeenkomst waarin betrokkenen uit diverse disciplines en bedrijfsleven samenkomen en de mogelijkheden van  samenwerken aan interdisciplinaire onderzoeksvoorstellen verkennen.

    Interdisciplinaire samenwerking

Toekomstgericht innoveren: From Sea to Society

Er is dringend behoefte aan alternatieve productie van eiwitten. Kan zeewier die innovatieve en duurzame bron van eiwitten zijn? Wat is er nodig? Projectleider Klaas Timmermans vertelt wat een KIC-onderzoeksubsidie betekent om dit onderwerp verder te brengen. Het project From Sea to Society is onderdeel van het onderzoeksprogramma Aquatische Voedselproductie.