Zwaartekracht
Programma

Zwaartekracht

Met Zwaartekracht stimuleert de overheid excellent onderzoek in Nederland. Het is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om tot de wereldtop op hun gebied te gaan behoren. Het gaat om financiering uit de eerste geldstroom (direct via de Rijksoverheid). Het ministerie van OCW heeft NWO gevraagd de selectieprocedure voor Zwaartekracht uit te voeren.

Minister Bussemaker reikt Zwaartekrachtpremies 2013 uit

Woensdag 18 december 2013 ontvingen tijdens een feestelijke uitreiking bij NWO zes consortia de Zwaartekrachtpremies van OCW-minister Bussemaker. De consortia bestaan uit vooraanstaande wetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten. De teams ontvangen samen 153 miljoen voor langlopend grootschalig onderzoek. Een door NWO ingestelde internationale commissie was verantwoordelijk voor de beoordeling van de voorstellen. 


Minister Bussemaker benadrukte in haar speech dat wetenschap draait om een grondhouding van nieuwsgierigheid, verbeeldingskracht en verwondering, en dat wetenschap bedrijven een kwestie van lange adem is. ´Daarom investeren we in deze meerjarige programma´s die deze toponderzoekers voldoende tijd en ruimte geven om hun werk goed te kunnen doen´, aldus de minister. Volgens de minister gaat het geld naar 'de wetenschappers op wie Nederland stuk voor stuk trots kan zijn', maar geeft het wel te denken dat er niet één op het vlak van de geestes- of sociale wetenschappen bij is. NWO deelt die zorg. Ondanks dat de zes beste projecten zijn gehonoreerd geeft de uitslag aanleiding om na te denken over de procedure en criteria. NWO gaat bekijken of Zwaartekracht voldoende is toegesneden op alfa- en gammaprojecten. Daarbij verdient ook het feit dat er weinig vrouwen bij zijn aandacht.

Minister Jet Bussemaker van OCW reikte samen met NWO-bestuurslid Franciska de Jong woensdag 18 december aan zes consortia Zwaartekrachtpremies uit. V.l.n.r. Mike Jetten, Franciska de Jong, Meint Smit, Jet Bussemaker, Jacques Neefjes, Michel Mandjes, Jaap Sinninghe Damsté, Bert Weckhuysen. Foto rechtenvrij te gebruiken o.v.v. Credits: Xandra Baldessari/OCW (Klik voor grotere versie)Minister Jet Bussemaker van OCW reikte samen met NWO-bestuurslid Franciska de Jong woensdag 18 december aan zes consortia Zwaartekrachtpremies uit. V.l.n.r. Mike Jetten, Franciska de Jong, Meint Smit, Jet Bussemaker, Jacques Neefjes, Michel Mandjes, Jaap Sinninghe Damsté, Bert Weckhuysen. Foto rechtenvrij te gebruiken o.v.v. Credits: Xandra Baldessari/OCW (Klik voor grotere versie)


Financieringsinstrument bij dit programma

Alle financieringsinstrumenten van Zwaartekracht