NWO-Spinozapremie 2017

Hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie Eveline Crone, hoogleraar scheikunde en farmaceutische wetenschapper Albert Heck, hoogleraar Spectroscopie Michel Orrit en Alexander van Oudenaarden, algemeen directeur en groepsleider bij het Hubrecht Instituut ontvangen de NWO-Spinozapremie 2017, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. De laureaten ontvangen elk 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Eveline Crone

Prof. dr. E.A.M. (Eveline) Crone (credits: Ivar Pel)

Prof. dr. E.A.M. (Eveline) Crone (1975) is hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek legt verbanden tussen het ontstaan van patronen in menselijk denken en gedrag, en de ontwikkeling van het brein. Als een van de eersten ter wereld heeft ze pubers, hun levenswijze en de neurologische processen in hun hersenen systematisch door de jaren heen gevolgd. Met haar vernieuwende inzichten heeft ze richting gegeven aan een heel nieuw onderzoeksveld, dat inmiddels in volle bloei staat.


Albert Heck

Prof. dr. A.J.R. (Albert) Heck (credits: Ivar Pel)

Prof. dr. A.J.R. (Albert) Heck (1964) is hoogleraar scheikunde en farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Heck ontwikkelt technieken om met behulp van massaspectrometrie de structuur en het gedrag van eiwitten in kaart te brengen. Door de grenzen van de technologie steeds verder op te rekken en door samen te werken met topwetenschappers uit verschillende velden, maakt hij het eiwitonderzoek steeds geavanceerder en toegankelijker. Zo draagt hij bij aan een beter begrip van de rol van eiwitten bij ziekte en gezondheid, en daarmee aan betere geneesmiddelen en therapieën.


Michel Orrit

Prof. dr. M.A.G.J. (Michel) Orrit (credits: Ivar Pel)

Prof. dr. M.A.G.J. (Michel) Orrit (1956) is hoogleraar Spectroscopie van moleculen in gecondenseerde materie aan de Universiteit Leiden. Daar bestudeert hij de wisselwerking van licht met organische gecondenseerde materie. Het doel is afzonderlijke moleculen waar te nemen en te bestuderen. Zijn grote bijdrage aan dit onderzoeksterrein is dat hij een zodanig gevoelige techniek ontwikkelde om met laserlicht van specifieke golflengten moleculen te laten oplichten (fluoresceren), dat ze individueel waargenomen kunnen worden. Inmiddels kan hij nanodeeltjes en moleculen ook zonder fluorescentie lokaliseren. Het onderzoek helpt om de fysische en chemische processen in levende materie te ontrafelen en kan vruchtbaar zijn bij het opsporen van de oorzaak van ingrijpende ziektes als alzheimer en ebola.


Alexander van Oudenaarden

Prof. dr. ir. A. (Alexander) van Oudenaarden (credits: Ivar Pel)

Prof. dr. ir. A. (Alexander) van Oudenaarden (1970) is algemeen directeur en groepsleider bij het Hubrecht Instituut (KNAW), dat nauw samenwerkt met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is hoogleraar Quantitative Biology of Gene Regulation aan de Faculteit Bètawetenschappen en de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. Van Oudenaarden doet onderzoek naar de manier waarop cellen in levende wezens netwerken van genen en eiwitten gebruiken om zich te ontwikkelen tot verschillende typen cellen, met hun specifieke eigenschappen en functies. Zijn onderzoeksgroep werkt met geavanceerde (licht)microscopie en sequencing-technologieën om afzonderlijke cellen te bestuderen. Daarbij spelen computermodellen, dataverwerking en -analyse en het bouwen en optimaliseren van geautomatiseerde systemen een grote rol.Spinozalaureaten

De informatie over de Spinozalaureaten dateert uit het jaar van toekenning.

Contact

Poppy Savenije (voor mediavragen) Poppy Savenije (voor mediavragen) t: +31 (0)6 83893713 p.savenije@nwo.nl