NWO-Spinozapremie 2009

NWO heeft op 9 juni 2009 de drie onderzoekers bekendgemaakt die de NWO Spinozapremie 2009 ontvangen. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Elke onderzoeker kreeg vanaf dit jaar geen anderhalf maar tweeënhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek.

Albert van den Berg

Prof. dr. ir. A. (Albert) van den Berg

Natuurkundige aan de Universiteit Twente. Van den Berg bereikte doorbraken in het begrip en de manipulatie van vloeistoffen in kanalen met een micro- of nanometerschaal, en past deze kennis onder andere toe in nieuwe apparatuur voor de gezondheidszorg.


Michel Ferrari

Prof. dr. M.D. (Michel) Ferrari

Neuroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Ferrari identificeerde als eerste migrainegenen, ontwikkelde nieuwe medicijnen om aanvallen te behandelen en stelt zich op als ambassadeur voor hoofdpijnpatiënten.


Marten Scheffer

Prof. dr. M. (Marten) Scheffer

Aquatisch ecoloog aan de Wageningen Universiteit. Scheffer leverde grensverleggende bijdragen aan het begrip van kritische omslagen in complexe systemen, variërend van overgangen in ondiepe meren tot klimaatverandering en het ineenstorten van oude culturen.


Uitreiking NWO-Spinozapremie 25 november 2009

Spinozalaureaat Albert van den Berg, NWO-bestuursvoorzitter Jos Engelen, laureaten Michel Ferrari en Marten Scheffer tijdens de uitreiking van de NWO-Spinozapremies 2009 op 25 november. Credits: NWO/Arie Wapenaar.Spinozalaureaat Albert van den Berg, NWO-bestuursvoorzitter Jos Engelen, laureaten Michel Ferrari en Marten Scheffer tijdens de uitreiking van de NWO-Spinozapremies 2009 op 25 november. Credits: NWO/Arie Wapenaar.

Bekendmaking Spinozalaureaten 9 juni 2009

NWO-voorzitter Jos Engelen, Spinozalaureaten Michel Ferrari, Marten Scheffer en Albert van den Berg tijdens de bekendmaking van de Spinozapremies 2009 op 9 juni. Credits: NWO/Arie Wapenaar.NWO-voorzitter Jos Engelen, Spinozalaureaten Michel Ferrari, Marten Scheffer en Albert van den Berg tijdens de bekendmaking van de Spinozapremies 2009 op 9 juni. Credits: NWO/Arie Wapenaar.

Meer over de NWO-Spinozapremie 2009


Spinozalaureaten

De informatie over de Spinozalaureaten dateert uit het jaar van toekenning.