NWO Spinozapremie 2004

NWO heeft op 7 juni de vier onderzoekers bekendgemaakt die de NWO Spinozapremie 2004 ontvangen. De premie is de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Elke onderzoeker krijgt anderhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek.

Ben Feringa

Prof. dr. B.L. (Ben) Feringa

Chemicus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is de uitvinder van de eerste door licht aangedreven moleculaire motor en bouwer van uiterst selectieve katalysatoren.


Rien van IJzendoorn

Prof. dr. M.H. (Rien) van IJzendoorn

Pedagoog aan de Universiteit Leiden. Hij zorgde voor een grondige onderbouwing van de theorie over hoe kinderen hechten aan opvoeders. Ook streefde hij als eerste naar praktijkadviezen die op bewijzen gebaseerd zijn.


Michiel van der Klis

Prof. dr. M.B.M. (Michiel) van der Klis

Sterrenkundige aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontdekte met zijn groep de eerste röntgenster die vierhonderd maal per seconde om zijn as draait. Het bestaan van zo'n ster was zestien jaar eerder voorspeld, maar nog nooit bewezen.


Jaap Sinninghe Damsté

Prof. dr. ir. J.S. (Jaap) Sinninghe Damsté

Aardwetenschapper aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek met chemische fossielen herschreef de theorieën over koolstofkringloop en zwavelcyclus.


Uitreiking Spinozapremie 3 november 2004

Michiel van der Klis, Jaap Sinninghe Damsté, Rien van IJzendoorn en Ben Feringa. Foto: NWO/Arie WapenaarMichiel van der Klis, Jaap Sinninghe Damsté, Rien van IJzendoorn en Ben Feringa. Foto: NWO/Arie Wapenaar

Bekendmaking Spinozalaureaten 7 juni 2004

Michiel van der Klis, Jaap Sinninghe Damsté, Rien van IJzendoorn en Ben Feringa. Foto: NWO/Arie WapenaarBen Feringaa, Rien van IJzendoorn, Michiel van der Klis en Jaap Sinninghe Damsté. Foto: NWO/Arie Wapenaar

Meer over de Spinozapremie 2004


Spinozalaureaten

De informatie over de Spinozalaureaten dateert uit het jaar van toekenning.