Achtergrond

De NWO-Spinozapremie is een prijs, een eerbewijs, maar vooral ook een stimulans voor verder onderzoek. Laureaten krijgen een behoorlijk geldbedrag. Zij bepalen zelf waaraan ze de premie besteden, zolang het maar gerelateerd is aan onderzoek.

De Spinozapremie bestaat sinds 1995. NWO heeft de prijs in het leven geroepen om excellente wetenschappers zichtbaar te maken en om toponderzoek in Nederland te stimuleren. De prijs is persoongebonden. De laureaat krijgt een bronzen beeldje van Spinoza en een bedrag van 2,5 mln euro.

Ook buitenlandse onderzoekers kunnen de Spinozapremie winnen, mits ze een vaste aanstelling hebben aan een Nederlandse onderzoeksinstelling. Een Nederlandse topwetenschapper die een aanstelling heeft bij een buitenlandse instelling komt niet in aanmerking voor de premie.

Baruch Spinoza

De prijs is vernoemd naar Baruch Spinoza (1632-1677). Spinoza was een internationaal vermaarde Nederlandse wetenschapper en een sprekend voorbeeld van vrijheid van onderzoek. Een geweldig boegbeeld voor een prijs als deze.