Achtergrond

De NWO-Spinozapremie is een prijs, een eerbewijs, maar vooral ook een stimulans voor verder onderzoek. Laureaten krijgen een behoorlijk geldbedrag. Zij bepalen zelf waaraan ze de premie besteden, zolang het maar gerelateerd is aan onderzoek.

De Spinozapremie bestaat sinds 1995. NWO heeft de prijs in het leven geroepen om excellente wetenschappers zichtbaar te maken en om toponderzoek in Nederland te stimuleren. De prijs is persoongebonden. De laureaat krijgt een bronzen beeldje van Spinoza en een bedrag van 2,5 mln euro.

Ook buitenlandse onderzoekers kunnen de Spinozapremie winnen, mits ze een vaste aanstelling hebben aan een Nederlandse onderzoeksinstelling. Een Nederlandse topwetenschapper die een aanstelling heeft bij een buitenlandse instelling komt niet in aanmerking voor de premie.

Baruch Spinoza

De prijs is vernoemd naar Baruch Spinoza (1632-1677). Spinoza was een internationaal vermaarde Nederlandse wetenschapper en een sprekend voorbeeld van vrijheid van onderzoek. Een geweldig boegbeeld voor een prijs als deze.

25 jaar wetenschap met impact

In 2018 werd de Stevinpremie opgericht als aanvulling op de Spinozapremie, een premie met nadruk op wetenschappelijk onderzoek met bijzondere maatschappelijke impact. NWO-Spinoza- en Stevinpremies zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap.

Al 25 jaar heeft het toponderzoek dat met deze premies uitgevoerd wordt op allerlei manieren impact op ons dagelijks leven: het zien van indrukwekkende ruimtebeelden op alle voorpagina’s, de manier waarop we behandeld worden door een arts of het bezoeken van exposities die ons meer vertellen over ons verleden. Zoals de video ’25 jaar wetenschap met impact’ laat zien is wetenschap overal om ons heen. Waar brengt de wetenschap jou naartoe?

25 jaar wetenschap met impactKlik op de afbeelding op de video '25 jaar Wetenschap met Impact' te bekijken