Spinozapremie
Programma

Spinozapremie

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de NWO-Spinozapremies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De NWO-Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft. Zij zijn een inspiratie voor jongere onderzoekers. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Het is een eerbewijs en een stimulans voor verder onderzoek. Hiermee stimuleert NWO toponderzoek in Nederland

NWO-Spinozapremie 2019

Op 21 juni 2019 werd bekendgemaakt dat vier toponderzoekers de NWO-Spinozapremie zullen krijgen. De Spinoza- en Stevinpremies zijn de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.


Spinozalaureaten 2019

Prof. dr. B.J.P. (Bas) van Bavel (Fotografie: Studio Oostrum/Hollandse Hoogte)

Prof. dr. B.J.P. (Bas) van Bavel
Faculteitshoogleraar Transities van Economie en Samenleving
Universiteit Utrecht

 

Prof. dr. R. Hanson (Fotografie: Studio Oostrum/Hollandse Hoogte)

Prof. dr. R. (Ronald) Hanson
Hoogleraar Quantumfysica 
Technische Universiteit Delft 

Prof. dr. A. (Amina) Helmi (Fotografie: Studio Oostrum/Hollandse Hoogte)

Prof. dr. A. (Amina) Helmi
Hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg
Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen

Prof. dr. Y. (Yvette) van Kooyk (Fotografie: Studio Oostrum/Hollandse Hoogte)

Prof. dr. Y. (Yvette) van Kooyk
Hoogleraar en afdelingshoofd Moleculaire Celbiologie en Immunologie
Amsterdam UMC, locatie VUmc

 

Lees meer


Achtergrond

De Spinozapremie bestaat sinds 1995. NWO heeft de prijs in het leven geroepen om excellente wetenschappers zichtbaar te maken en om toponderzoek in Nederland te stimuleren. De prijs is persoongebonden. De laureaat krijgt een bronzen beeldje van Spinoza en een bedrag van 2,5 mln euro.

Ook buitenlandse onderzoekers kunnen de Spinozapremie winnen, mits ze een vaste aanstelling hebben aan een Nederlandse onderzoeksinstelling. Een Nederlandse topwetenschapper die een aanstelling heeft bij een buitenlandse instelling komt niet in aanmerking voor de premie.

Baruch Spinoza

De prijs is vernoemd naar Baruch Spinoza (1632-1677). Spinoza was een internationaal vermaarde Nederlandse wetenschapper en een sprekend voorbeeld van vrijheid van onderzoek. Een geweldig boegbeeld voor een prijs als deze.