Spinozapremie
Programma

Spinozapremie

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de NWO-Spinozapremies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De NWO-Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft. Zij zijn een inspiratie voor jongere onderzoekers. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Het is een eerbewijs en een stimulans voor verder onderzoek. Hiermee stimuleert NWO toponderzoek in Nederland

NWO-Spinozapremie 2018

Vier toponderzoekers ontvingen 12 september 2018 de NWO-Spinozapremie uit handen van minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Spinoza- en Stevinpremies zijn de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.


Spinozalaureaten 2018

Anna Akhmanova (credits: Rafaël Philippen)

Prof. dr. A.S. (Anna) Akhmanova
Hoogleraar cellulaire dynamica
Universiteit Utrecht

 

 

 

 

Carsten de Dreu (credits: Rafaël Philippen)

Prof. dr. C.K. W. (Carsten) de Dreu
Hoogleraar sociale en organisatiepsychologie
Universiteit Leiden

 

Marileen Dogterom (credits: Rafaël Philippen)

Prof. dr. ir. A.M. (Marileen) Dogterom
Hoogleraar bionanoscience
TU Delft

John van der Oost (credits: Rafaël Philippen)

Prof. dr. J. (John) van der Oost
Hoogleraar microbiologie
Wageningen University&Research

 

Lees meer


Achtergrond

De Spinozapremie bestaat sinds 1995. NWO heeft de prijs in het leven geroepen om excellente wetenschappers zichtbaar te maken en om toponderzoek in Nederland te stimuleren. De prijs is persoongebonden. De laureaat krijgt een bronzen beeldje van Spinoza en een bedrag van 2,5 mln euro.

Ook buitenlandse onderzoekers kunnen de Spinozapremie winnen, mits ze een vaste aanstelling hebben aan een Nederlandse onderzoeksinstelling. Een Nederlandse topwetenschapper die een aanstelling heeft bij een buitenlandse instelling komt niet in aanmerking voor de premie.

Baruch Spinoza

De prijs is vernoemd naar Baruch Spinoza (1632-1677). Spinoza was een internationaal vermaarde Nederlandse wetenschapper en een sprekend voorbeeld van vrijheid van onderzoek. Een geweldig boegbeeld voor een prijs als deze.