Electrons to Chemical Bonds (E2CB)

Moleculen bouwen met duurzame elektriciteit

In 2050 wil de Nederlandse chemische industrie negentig procent minder koolstofdioxide uitstoten dan nu. Elektrochemie – moleculen maken met behulp van elektriciteit – kan twee vliegen in een klap slaan: het reduceert niet alleen de CO2-uitstoot, maar maakt het ook mogelijk overschotten aan elektriciteit uit duurzame bronnen zoals wind en zon op te slaan in chemische bindingen. Op dit moment zijn er echter nog weinig elektrochemische processen bekend die op industriële schaal bruikbaar zijn.

Het E2CB-programma wil hier verandering in brengen. Het consortium richt zich op de hele keten: van materiaalonderzoek op de nanoschaal tot en met verschillende typen reactoren op de macroschaal. De onderzoekers willen nieuwe schaalbare elektrochemische processen ontwikkelen om onder andere methaan, vloeibare koolwaterstoffen en ammoniak te maken, en om biomassa om te zetten in nuttige chemische bouwstenen. 

Programmaleider

Prof. dr. B. Dam (Technische Universiteit Delft)

Partners

Avebe, Brightlands, Hyet, Nuon, Proton Ventures, Rijksuniversiteit Groningen, Shell, Smartport, Tata Steel, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, TNO, Universiteit Leiden, Universiteit Twente, Wageningen University & Research, Yara. 


Bekijk de video over het programma E2BC

Projecten

  • Deze informatie volgt t.z.t.

Contact

Dr. Monique Wiegel (Programmamedewerker) Dr. Monique Wiegel (Programmamedewerker) +31 (0)30 6001286 m.wiegel@nwo.nl