Synoptic Optics

Meer inzicht uit licht

Met optische technieken kun je iets zeggen over de grootte, structuur en samenstelling van het belichte object. De meeste optische technieken kijken echter slechts naar veranderingen in een paar specifieke eigenschappen van het licht, zoals de intensiteit of de draaiing van de polarisatie. Binnen het Synoptic Optics programma gaan onderzoekers methoden ontwikkelen om alle eigenschappen tegelijk te analyseren. Slimme algoritmen en signaalverwerkingstechnieken zorgen ervoor dat de uitgebreidere metingen net zo snel zijn als conventionele methoden. Daarnaast zullen ze een nieuwe optische bron ontwikkelen om snel alle eigenschappen van het licht te kunnen meten met duizenden golflengten tegelijkertijd.

Het programma is gericht op een aantal specifieke toepassingen, die variëren van het meten van voedselkwaliteit en luchtvervuiling tot het detecteren van minuscule afwijkingen in materialen voor de halfgeleiderindustrie.

Programmaleider

Prof. dr. H.P. Urbach (Technische Universiteit Delft)

Partners

Airbus, Bronkhorst, Cosine,  Demcon, Grass Valley, Holoeye, Holst Centre, KNMI, Lionix, MenloSystems, Nexperia, Radboud Universiteit, Settels Savenije, Sioux, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, TNO, Universiteit Leiden, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, VDL, VSL.

Bekijk de video over het programma Synoptic Optics.

Projecten

  • Deze informatie volgt t.z.t.

Contact

Dr. Paul Schuddeboom (Senior programmamedewerker) Dr. Paul Schuddeboom (Senior programmamedewerker) +31 (0)30 6001269 p.schuddeboom@nwo.nl