Danone Nutricia Research

Het immuunsysteem is een van de belangrijkste orgaansystemen in het lichaam. Het beschermt tegen mogelijke ziekteverwekkers, maar moet ook tolerant optreden tegen veilige componenten zoals voedsel. Omdat zo’n 70-80 procent van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt, wordt in dit programma onderzoek gedaan naar het effect van voeding op het immuunsysteem.

  • Doel en doelstellingen

    De doelstelling van dit Partnership-programma is het stimuleren van translationeel onderzoek naar immuunfitheid: het vertalen van wetenschappelijke, mechanistische ideeën naar voedingsconcepten die invloed hebben op immuunfitheid, naar positieve effecten op specifieke gezondheidsgebieden; met andere woorden, van ingrediënten naar pilot-tests (Proof of Concept) op mensen. 

  • Budget en doorlooptijd

    NWO-domein TTW en Danone Nutricia Research hebben samen een budget van in totaal 2,85 miljoen euro (inclusief btw) voor dit Partnership-programma beschikbaar gesteld. In dit budget is een reservering voor programma-activiteiten binnen dit Partnership inbegrepen van maximaal 50.000 euro (inclusief btw). Dit programma is gestart in 2017. De wetenschappers zijn in 2019 aan de slag gegaan met hun onderzoeksprojecten, die gemiddeld 4 jaar duren.

  • Partners

    NWO-domein TTW en Danone Nutricia Research.

Het immuunsysteem moet ‘fit’ zijn om de vele uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd, aan te pakken en te overwinnen. De onlangs geïntroduceerde term ‘Immune Fitness’ (immuunfitheid) verwijst naar een veerkrachtig immuunsysteem met een ingebouwde vaardigheid om zich aan uitdagingen aan te passen door een adequate immuunrespons te formuleren, te onderhouden en te reguleren.

Deze immuunrespons moet een optimale sterkte hebben: niet te zwak (hyporesponsief), wat de kans op infecties verhoogt, en ook niet te sterk (hyperresponsief), wat zou kunnen leiden tot allergie, chronische ontstekingen of auto-immuniteit. Het Partnership-programma NWO - Danone Nutricia Research richt zich daarom op het ontwikkelen en begrijpen van nieuwe concepten voor gespecialiseerde voeding die invloed heeft op immuunfitheid, speciaal baby- en peutervoeding en medische voeding.

Projecten

  • Local Responses to Food Allergens in Eosinophilic Esophagitis: defining mechanisms to improve diagnosis and (dietary) management - dr. A.J. Bredenoord, Academisch Medisch Centrum (AMC) (projectnummer: 16495)
  • Cereal fibre to improve immune function in elderly - prof. R. F. Witkamp, Wageningen University & Research (projectnummer: 16515)
  • EARLYFIT - prof. dr. ir. C. Belzer, Wageningen University & Research (projectnummer: 16490)
  • Maternal immune activation during pregnancy – a dietary intervention to restore immune fitness in the offspring - dr. L. Groenink, Universiteit Utrecht Faculteit (projectnummer: 16518)
  • NutrI2FIT: Strengthening Immune Fitness - a Nutritional solution to boost cancer ImmunoTherapy efficacy - Dr. Ir. J. Theys, Maastricht UMC+ (16485)