Partnership NWO-domein TTW-Holland Innovative Potato

De aardappel bezit een grote voedingswaarde en is een gewaardeerd bestanddeel van allerlei voedingsproducten, dat 3-5 keer per week wordt gegeten door consumenten van alle leeftijden.

De aardappel is een evenwichtig voedingsmiddel met zetmeel voor energie en vitamines en mineralen met een hoge biologische beschikbaarheid. Als op twee na grootste stapelgewas ter wereld levert de aardappel een zeer relevante bijdrage aan welzijn en gezond ouder worden, doordat hij calorierijke voeding voor mensen oplevert, waarmee de wereld op een verantwoorde manier kan worden gevoed.

Aardappelveredeling en -verwerking zijn kennisintensief. Recente ontwikkelingen in wetenschap en technologie openen nieuwe mogelijkheden voor ras- en productinnovatie. Het thema en de titel van het partnership-programma NWO Domein TTW – H.I.P. is 'De opbrengst, kwaliteit en stabiliteit van aardappelproductie verbeteren, in het bijzonder door middel van agronomie, genetica en de interactie daartussen.'

NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen en het consortium Holland Innovative Potato (H.I.P.) investeren gezamenlijk bijna 3 miljoen euro in dit Partnership-programma. Daarnaast draagt het ministerie van Economische Zaken 1,5 miljoen euro bij aan onderzoekscapaciteit voor het programma bij Wageningen Research.

Logo Partnership TTW-Holland Innovative Potato

Doel 

Het onderzoeksprogramma moet leiden tot een stabieler en kwalitatief beter aardappelgewas met het oog op de kwaliteit en voedingswaarde van de verwerkte aardappel. Hiervoor is onderzoek nodig op het gebied van agronomie, genetica en de interactie tussen beide gebieden.

Document

Call for proposals

Partners

Avebe, Aviko, Bejo, Farm Frites, HZPC, KWS Benelux, Lamb Weston, McCain, Meijer, Pepsico en Solynta.

Begindatum

Dit programma is gestart in 2016.

Op 1 januari 2017 zijn de activiteiten van Technologiestichting STW ondergebracht in het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW).

Projecten


Contact

Mw. dr. T. (Tamara) van Mölken (Senior programmamedewerker) Mw. dr. T. (Tamara) van Mölken (Senior programmamedewerker) +31 (0)30 600 1323 t.vanmolken@nwo.nl