Partnership NWO-domein TTW -Dunea – Vitens: Zandfiltratie

Zandfiltratie is wereldwijd de meest gebruikte technologie voor de productie van drinkwater. Sinds lang is zandfiltratie een bewezen technologie voor de productie van veilig en betrouwbaar drinkwater. Desondanks is het ontwerp en de werking van zandfilters voornamelijk gebaseerd op empirische kennis die door de jaren heen is opgedaan. Hierdoor is er geen exact inzicht in de werking van een zandfilter, waardoor de verdere ontwikkeling van de technologie wordt belemmerd.

Afhankelijk van het type zandfilter, de bron en de kwaliteit van het inlaatwater heeft een zandfilter veel verschillende functies: het filteren van zwevende deeltjes, oxidatie en verwijdering van ammonium, ijzer, mangaan en andere metalen en degradatie van biologisch afbreekbare verbindingen en pathogenen. Omdat zandfiltratie een veelgebruikte technologie is, is de potentiële impact van dit partnerschap zeer groot en kan het een wereldwijde impact hebben. Dit Partnership-programma biedt de Nederlandse watersector dan ook een groot potentieel.

Het programma nodigt wetenschappers uit om een specifiek onderzoeksvoorstel in te dienen dat aansluit bij het programma en een antwoord biedt op de wetenschappelijke en technologische uitdagingen op het gebied van zandfiltratie.

Doel

Dit Partnerschap-programma heeft als doelstelling de werkingsprincipes van zandfilters beter te begrijpen. Het gaat hierbij om (1) de ontwikkeling van mechanistische inzichten in de werkingsprincipes van zandfiltratie; (2) de ontwikkeling van betrouwbare modellen voor modelmatige aansturing van zandfilters; en (3) het ontwikkelen van nieuwe oplossingen/concepten om de prestaties van zandfilters te bevorderen. Het uiteindelijke doel is de productie van goedkoop drinkwater met robuuste en krachtige zandfilters met een hoge capaciteit.

Call for proposals

De call for proposals is op 29 oktober open gegaan. Indieners kunnen vanaf nu hun onderzoeksvoorstel aanmelden via de Financieringspagina.


Informatie- en matchmakingevent

Op 28 november heeft een informatie- en matchmakingevent plaatsgevonden over deze call for proposals. 

Matchmaking Zandfiltratie


Contact

Dhr. ir. S. (Stefan) Jongerius (Program Officer) Dhr. ir. S. (Stefan) Jongerius (Program Officer) +31 (0)30 6001315 zandfiltratie@nwo.nl

Contact

Mw. S. (Sanne) Raes (Program Officer) Mw. S. (Sanne) Raes (Program Officer) +31 (0)30 6001270 zandfiltratie@nwo.nl