Open Mind
Programma

Open Mind

Onderzoekers zitten vaak vol originele ideeën over hoe technologie kan worden ingezet om belangrijke maatschappelijke problemen aan te pakken en mens, maatschappij en wereld verder te helpen. Het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) biedt hen een laagdrempelige subsidie van 50.000 euro, genaamd Open Mind. Daarmee krijgen ze een jaar de tijd om hun idee uit te werken.

Maatschappelijke toepassing

Open Mind staat in het teken van technologie met verrassende en betekenisvolle toepassingen voor de maatschappij. Denk aan de vlieger die Wubbo Ockels ontwikkelde om windenergie op te slaan, of de drijvende armen waarmee de Delftse student Boyan Slat plastic uit de oceaan wil opvangen. Maar het kan ook een creatieve aanpak zijn om een ziekte te bestrijden, het onderwijs te verbeteren of sneller te communiceren bij rampen.

Out-of-the-box ideeën

Vanuit de ‘people, planet, profit’-gedachte nodigt Open Mind onderzoekers uit om out-of-the-box onderzoeksideeën in te dienen die bijdragen aan creatieve en duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Bij Open Mind ligt de nadruk op nieuwe en onconventionele ideeën die de aanvragers zelf nog niet hebben onderzocht en die nog niet eerder zijn bestudeerd. Het team dat een voorstel (van ongeveer 2 tekstpagina’s) indient, maakt ook een korte video waarin ze het idee introduceert.


Jaarlijks vijf winnaars

Ieder jaar worden Open Mind-beurzen uitgereikt aan vijf onderzoeksvoorstellen, die elk een jaar lang maximaal 50.000 euro ontvangen. Vijftien genomineerde teams presenteren hun plannen tijdens het NWO Innovation Festival TEKNOWLOGY, waar een vakjury de vijf winnaars kiest.


Aanvragen Open Mind 

Open Mind 2019 is gesloten voor aanvragen. De deadline was 3 september 2019.


Open Mind en de NWA Ideeëngenerator

Sinds 2019 bestaat naast Open Mind ook de NWA Ideeëngenerator. Beide NWO-financieringsinstrumenten financieren risicovol onderzoek naar creatieve out-of-the-box-ideeën om maatschappelijke problemen aan te pakken. Er zijn een aantal verschillen tussen het Open Mind-programma en de Ideeëngenerator.

  • Open Mind verschilt van de NWA Ideeëngenerator vanwege de nadruk die het programma legt op technologie;
  • Een ander verschil met de NWA Ideeëngenerator is dat onderzoekers met aanstellingen bij hogescholen of TO2-instellingen geen (mede)aanvragers kunnen zijn bij Open Mind;
  • Aanvragers van Open Mind maken naast een schriftelijk voorstel ook een korte video om hun idee te introduceren;
  • De selectieprocedure, die naast een voorselectie ook bestaat uit een pitch tijdens het TEKNOWLOGY festival (waar ook de winnaars bekend zullen worden gemaakt), is anders dan bij de NWA Ideeëngenerator.

Vanwege de overeenkomsten is het voorstelbaar dat sommige aanvragers hun ideeën bij beide financieringsinstrumenten indienen. Dubbelhonorering van dezelfde of sterk op elkaar lijkende aanvragen is echter niet mogelijk, zoals aangegeven in de call for proposals-tekst van het Open Mind-programma op pagina’s 6 en 7.