Open Mind
Programma

Open Mind

Maatschappelijk betrokken onderzoekers zitten vaak vol originele ideeën om de wereld verder te helpen door toepassing van technologie. Het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) biedt hen nu een laagdrempelige subsidie van 50.000 euro, genaamd Open Mind. Daarmee krijgen ze een jaar de tijd om hun idee uit te werken.

Logo Open Mind

Maatschappelijke toepassing

Open Mind staat in het teken van technologie met een verrassende maatschappelijke toepassing. Denk aan Wubbo Ockels die een vlieger ontwikkelde die windenergie kan opslaan, of de drijvende armen waarmee de Delftse student Boyan Slat plastics uit de oceaan wil opvangen. Maar het kan ook een creatieve aanpak zijn om een ziekte te bestrijden, het onderwijs te verbeteren of sneller te communiceren bij rampen.

Out-of-the-box ideeën

Onderzoekers worden geprikkeld om out-of-the-box onderzoeksideeën in te dienen die bijdragen aan duurzame oplossingen voor globale maatschappelijke uitdagingen, in lijn met people, planet, profit.  Bij Open Mind ligt de nadruk op nieuwe ideeën die de aanvragers zelf nog niet hebben onderzocht en die überhaupt nog niet zijn bestudeerd. Het team dat het Open Mind-voorstel indient, voorziet dit van een korte motiverende video. 


Jaarlijks vijf winnaars

Open Mind wordt jaarlijks uitgereikt aan vijf onderzoeksvoorstellen die elk een jaar lang maximaal 50.000 euro ontvangen. De vijftien genomineerde teams presenteren hun plannen tijdens het NWO Innovation Festival TEKNOWLOGY, waar een vakjury de vijf winnaars kiest.


Aanvragen Open Mind 

Bekijk de pagina financieringsinstrument Open Mind voor de mogelijkheid onderzoeksfinanciering aan te vragen. Open Mind 2018 is nu open voor aanvragen; de deadline voor aanvragen is 4 september, 14.00 uur.