Prof. dr. A.W.M. (Andrea) Evers

Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden, is een uitmuntend academicus, die fundamenteel onderzoek verbindt met klinische toepassingen. Zij leidt een innovatief, grensoverschrijdend onderzoeksprogramma naar de invloed van psychologische factoren op lichamelijke klachten en aandoeningen. Zij onderzoekt onder meer hoe onze gedachten en gedrag lichamelijke klachten beïnvloeden. Ze toonde aan dat een placebo-behandeling wel degelijk lichamelijke veranderingen teweeg kan brengen, louter door de verwachtingen die de patiënt ervan heeft. Omgekeerd kunnen mensen die veel informatie krijgen over de mogelijke bijwerkingen van een medicijn, bijvoorbeeld een chemotherapie, ook daadwerkelijk meer lichamelijke klachten van bijwerkingen ervaren. Dat laatste wordt het nocebo-effect genoemd.

Prof. dr. A.W.M. Evers (Fotografie: Studio Oostrum/Hollandse Hoogte)Prof. dr. A.W.M. Evers (Fotografie: Studio Oostrum/Hollandse Hoogte)

Evers geldt als wereldexpert op het terrein van placebo-effecten bij lichamelijke klachten. Ze combineert ontdekkingen uit diverse vakgebieden, zoals psychobiologie, psychopathologie, biomedische wetenschappen en neurowetenschappen, tot nieuwe inzichten. Deze inzichten vertaalt zij naar zelfhulptools, zowel via apps als online. Ze past deze toe in het nieuwe universitaire behandelcentrum Leiden Expert and Treatment Centre (LUBEC). Om vervolgens met de hier ontwikkelde methoden een veel grotere doelgroep te bereiken, nam zij het initiatief voor het ‘Benefit for all’ consortium. Daarin werken artsen, maatschappelijke en private partners samen. Strategieën voor een gezonde leefstijl worden beloond en het wordt aantrekkelijk gemaakt om gezond leven lang vol te houden. Ze zette ook diverse andere strategische allianties op met academische en private partners, kennisplatforms en netwerken. Ze publiceerde diverse therapeutische richtlijnen voor behandelaars, naast screening en zelfhulptools voor patiënten.

Grote invloed op medische beroepspraktijk

Volgens de selectiecommissie voor de Stevinpremie heeft haar onderzoek grote invloed gehad op de medische beroepspraktijk. Er is meer inzicht ontstaan in het belang van goede communicatie tussen arts en patiënt, waarbij de arts goed inspeelt op de verwachtingen van de patiënt. Evers heeft aangetoond dat het van cruciaal belang is hoe de dokter met je communiceert, wat voor uitleg hij je geeft, of hij naar je luistert, of je hem vertrouwt. Als mensen bijvoorbeeld een arts niet vertrouwen, of ervan overtuigd zijn dat een therapie toch niet gaat werken, dan verkleint dat de kans op succes enorm. Haar onderzoeksresultaten bieden perspectief om de houding en het gedrag van artsen te veranderen en daardoor ook echt verschil te maken in het leven van de patiënt. Volgens de commissie leidt haar werk ook tot meer inzicht in de soms wisselvallige resultaten van medicijntesten.

De academische loopbaan van Evers krijgt veel erkenning. Ze promoveerde cum laude op een studie naar psychologische determinanten en behandelingen bij reumatoïde artritis en won een lange reeks gezaghebbende prijzen en beurzen. Ze was van 2013 tot 2018 lid van De Jonge Akademie en werd in 2019 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ze weet veel fondsen uit de tweede en derde geldstroom aan te trekken, waarmee ze een internationaal hoog aangeschreven onderzoeksgroep heeft opgebouwd. Ze trekt jong talent aan en staat bekend als een inspirerende, effectieve mentor. Collega’s noemen haar een uitzonderlijk actieve, energieke persoonlijkheid.

Evers slaagt er als geen ander in om kennis te ontwikkelen en te delen, door haar talloze publicaties, lezingen en frequente optredens in de media, van NPO EenVandaag en RTL Nieuws tot de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw. Zij is een bevlogen, maatschappelijk betrokken onderzoeker en een geboren communicator.

Meer informatie


Wie is Andrea Evers?

 

1967             geboren op 7 februari in Arnsberg (Duitsland)
1994

studeert af aan de Universiteit van Bielefeld (Duitsland) en de Universiteit van Amsterdam in klinische psychologie en methoden voor gedragsverandering

1995

wordt promovendus en gaat in opleiding als therapeut aan de Radboud Universiteit Nijmegen

2000

geregistreerd als gezondheidspsycholoog

2003

 

promoveert cum laude op een studie naar psychologische determinanten en behandelingen bij reumatoïde artritis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Wint hiervoor diverse prijzen

2004

 

ontvangt Veni-beurs van NWO. Voltooit opleiding tot cognitief gedragstherapeut en psychotherapeut

2006

geregistreerd als klinisch psycholoog BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg)

2009

ontvangt Vidi-beurs van NWO voor onderzoek naar placebo-effecten en hun tegenhangers, de nocebo-effecten (negatieve verwachtingen)

2010

ontvangt Aspasiabeurs voor vrouwelijke topwetenschappers van NWO

2011

wordt hoogleraar Psychobiologie van somatische aandoeningen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Onderzoekt placebo-effecten bij chronisch lichamelijke klachten en ontwikkelt internettherapieën (E-coaching)

2013

wordt hoogleraar Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden. Gekozen als lid van De Jonge Akademie

2014

ontvangt ERC-Consolidator beurs voor onderzoek naar de invloed van placebo-effecten op het immuun- en endocriene systeem

2015

ontvangt ERC Proof of Concept beurs voor het ontwikkelen van trainingen voor het maximaliseren van placebo-effecten

2017

ontvangt Vici-beurs van NWO voor onderzoek naar de invloed van nocebo-effecten en wordt projectleider van grootschalig nationaal consortium om gezond leven aantrekkelijk te maken

2019

gekozen als lid van de KNAW