NWO-Spinozapremie 2019

Faculteitshoogleraar Transities van Economie en Samenleving prof. dr. Bas van Bavel (Universiteit Utrecht), hoogleraar Quantumfysica prof. dr. Ronald Hanson (TU Delft), hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg prof. dr. Amina Helmi (Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen) en hoogleraar en afdelingshoofd Moleculaire Celbiologie en Immunologie prof. dr. Yvette van Kooyk (Amsterdam UMC, locatie VUmc) ontvangen de NWO-Spinozapremie 2019, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. De laureaten ontvangen elk 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Prof. dr. B.J.P. (Bas) van Bavel (Fotografie: Studio Oostrum/Hollandse Hoogte)

Bas van Bavel

Bas van Bavel, faculteitshoogleraar Transities van Economie en Samenleving aan de Universiteit Utrecht, is een van ’s werelds grootste experts op het gebied van sociaal-economische geschiedenis. Hij ontwikkelde een geheel nieuwe visie op de rol van de markteconomie in onze samenleving. Tot voor kort beschouwden economen en historici de markteconomie als een typisch kenmerk van onze moderne tijd, voortgekomen uit oudere economische systemen. Van Bavels originele, vernieuwende analyse van de rol van de markt in vroegere samenlevingen heeft deze zienswijze radicaal herzien.


Prof. dr. R. Hanson (Fotografie: Studio Oostrum/Hollandse Hoogte)

Ronald Hanson

Ronald Hanson is hoogleraar Quantumfysica aan de Technische Universiteit Delft en wetenschappelijk directeur van QuTech. Hij is gefascineerd door een uitzonderlijk fenomeen dat verstrengeling heet. Twee met elkaar verstrengelde deeltjes gedragen zich als één enkel deeltje, ook als ze ver uit elkaar zijn. Deze verstrengeling is een belangrijke voorwaarde voor de werking van toekomstige quantumcommunicatie, quantumcryptografie en quantumcomputers. Hanson is een pionier op het gebied van verstrengelde elektronen en wereldleider in op verstrengeling gebaseerde quantumnetwerken.


Prof. dr. A. (Amina) Helmi (Fotografie: Studio Oostrum/Hollandse Hoogte)

Amina Helmi

Amina Helmi is hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is een van de grondleggers van de zogeheten galactische archeologie: de reconstructie van de geschiedenis van sterrenstelsels aan de hand van de huidige posities, bewegingen en samenstelling van sterren. Als een sterrenkundig archeoloog zoekt ze naar overblijfselen van oude sterrenstelsels om aan de hand hiervan de evolutie van onze Melkweg te reconstrueren.


Prof. dr. Y. (Yvette) van Kooyk (Fotografie: Studio Oostrum/Hollandse Hoogte)

Yvette van Kooyk

Medisch bioloog Yvette van Kooyk is hoogleraar en afdelingshoofd Moleculaire Celbiologie en Immunologie bij Amsterdam UMC, locatie VUmc. Zij is gespecialiseerd in de celprocessen rond het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten zoals hiv/aids. Al deze ziekten hebben gemeen dat het immuunsysteem ontregeld raakt. Van Kooyk ontrafelde de manier waarop dat gebeurt. Zij ontdekte dat bepaalde suikermoleculen (glycanen) de communicatie tussen cellen van het immuunsysteem kunnen stimuleren of juist remmen.Spinozalaureaten

De informatie over de Spinozalaureaten dateert uit het jaar van toekenning.

Contact

Poppy Savenije (voor mediavragen) Poppy Savenije (voor mediavragen) t: +31 (0)6 83893713 p.savenije@nwo.nl