NPP symposium 2016

Het jaarlijks Symposium van het Nederlands Polair Programma vond plaats op 3 november 2016.

The importance and challenges of long-term polar research studies

Klimaatverandering is het meest ingrijpend in de poolgebieden. In het Noordpoolgebied vinden dramatische veranderingen in de zee-ijsbedekking plaats waarmee wordt aangetoond, dat de werkelijkheid op de huidige klimaatmodellen vooruit loopt. Ook andere ontwikkelingen, zoals de voortdurende toename van de economische activiteit, zal leiden tot veranderingen in de poolgebieden. Deze veranderingen zullen grote gevolgen hebben, niet alleen voor de polaire ecosystemen en lokale gemeenschappen, maar ook voor de rest van de wereld. Wat deze gevolgen zullen zijn en in welk tempo deze zich zullen manifesteren, is grotendeels onbekend.

De centrale vraag van dit symposium was of lange-termijn onderzoek nodig is om de huidige veranderingen in de poolgebieden te begrijpen. Hoe definiƫren we lange-termijn onderzoeken, welke processen zouden we missen als we ons alleen richten op korte- termijn onderzoek, wat zijn randvoorwaarden om lange-termijn onderzoek mogelijk te maken?

Frank Biermann van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling in Utrecht opende het symposium met een keynote presentatie. Carleen Tijm van de Universiteit Utrecht vertelde over de strijd in Nederland om de financiering voor lange-termijn poolonderzoek te vinden en onze pool ambassadeur Kees Rade deelde zijn gedachten over het belang van lange termijn onderzoek voor de Nederlandse overheid. Veel meer presentaties over Nederlands poolonderzoek waren ingepland en een panel heeft verschillende perspectieven op lange termijn onderzoek en de financiering daarvan besproken.

Lees het verslag (Engels) van het onlangs gehouden jaarlijkse poolsymposium hier.