Het Dirck Gerritsz laboratorium

Op 27 januari 2013 werd het eerste Nederlandse laboratorium op de Zuidpool geopend: het Dirck Gerritszlaboratorium. Op deze pagina vindt u alle informatie over het laboratorium en het onderzoek dat door de Nederlandse onderzoekers in het Dirck Gerritszlaboratorium gedaan wordt.

Via de blogs van de Nederlandse onderzoekers kan het onderzoek en het leven op Antarctica worden gevolgd:

Screenshot videoboodschap prins Willem AlexanderBekijk de videoboodschap van prins Willem Alexander aan de onderzoekers van het Dirck Gerritsz laboratorium

Het Dirck Gerritszlaboratorium

Het Dirck Gerritsz laboratorium bestaat uit vier losse laboratoria, gemaakt van zeecontainers. De laboratoria staan in een zogeheten docking station, dat elektriciteit, internetverbinding, water, beschutting en opslagruimte levert. Ook beschermt het docking station de laboratoria tegen de weersomstandigheden. De laboratoria zijn ingericht in standaard zeecontainers, die volledig zijn aangepast aan de omstandigheden en het onderzoek.

De vier mobiele laboratoria heten Blijde Boodschap, Liefde, Geloof en Hoop. De naamgeving is afgeleid van vijf schepen (het vijfde schip heette Trouw) die in 1598 uit Rotterdam vertrokken om via Zuid-Amerika een handelsroute te zoeken naar Azië. Het schip de Blijde Boodschap onder leiding van Dirck Gerritszoon Pomp werd bij Zuid-Amerika naar het zuiden geblazen. Hij zag toen een besneeuwd berglandschap 'als het land van Noorwegen'. Daaruit wordt de voorzichtige conclusie getrokken dat hij toen de South Shetland eilanden, en daarmee als eerste Antarctica zag. De gehele onderzoeksfaciliteit draagt daarom de naam Dirck Gerritsz laboratorium.

De laboratoria Blijde Boodschap en Hoop zijn uitgerust als 'Dry lab', elk met een andere invulling, Liefde is uitgerust als 'Clean Lab' en Geloof als 'Wet Lab/Cultivation Lab'.

Onderzoek

NWO financiert wetenschappelijk onderzoek. Dat kan financiering voor een individuele onderzoeker zijn, en ook grote projecten die voor een universiteit zelf moeilijk op te zetten en te betalen zijn. Het poolprogramma is daar een voorbeeld van. Grote infrastructuur voor onderzoek, zoals het laboratorium, vergt een langetermijnplanning. NWO zorgt daarvoor.

De poolgebieden zijn zeer gevoelig voor klimaatverandering: ze vormen de polsslag van het klimaatsysteem. De klimaatverandering in de poolgebieden heeft grote fysieke, ecologische, sociale en economische gevolgen tot ver daarbuiten. Door de wereldwijde circulatiesystemen (atmosfeer, oceanen) worden veranderingen in de poolgebieden over de hele wereld voelbaar. De Nederlandse onderzoekers doen onderzoek naar klimaatverandering, glaciologie, mariene ecologie en oceanografie. Antarctica is een unieke onderzoeksomgeving waar gevolgen van klimaatverandering goed te meten zijn, vrij van verstorende invloeden van de mens.