Natural Artificial Intelligence
Programma

Natural Artificial Intelligence

In het NWO-onderzoeksprogramma Natural Artificial Intelligence komen natuurlijke en kunstmatige intelligentie samen. De zes projecten combineren inzichten uit neurowetenschap, psychologie en sociale interactie met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machine learning, neurale netwerken en robotica.

Intelligente algoritmes zijn steeds meer alomtegenwoordig. Ze observeren gebruikers van zoekmachines, luisteren naar gesproken commando's, registreren onze nummerplaten en stofzuigen onze kamers. Ze voeren specifieke filtering- en detectietaken uit met bovenmenselijke snelheid en nauwkeurigheid.

Mensen, anderzijds, zijn bijna onredelijk goed in taken die intelligente algoritmes nog niet nauwkeurig kunnen: het oplossen van onduidelijkheden in tekst, het herkennen van beeld en geluid en het beheersen van flexibele en variabele actuatoren. Al deze taken staan hoog op de agenda van kunstmatige intelligentie. Juist dit soort taken, waarop mensen nog steeds beter presteren dan computers, vormen een belangrijke inspiratiebron voor het verbeteren van computeralgoritmes.