Achtergrond

Onderzoek binnen onderzoeksprogramma Maatschappelijk verantwoord innoveren brengt maatschappelijke aspecten (zoals ethische, juridische, sociologische, economische en (gedrags)psychologische aspecten) van (technologische) innovaties (producten en diensten) in een vroeg stadium in kaart, zodat hiermee in het ontwerpproces rekening kan worden gehouden. Dat zorgt voor groter maatschappelijk draagvlak en voorkomt dat innovaties onnodig stranden.

Beeld: ShutterstockBeeld: Shutterstock

Inmiddels is de MVI-aanpak een beproefde formule. Een eerste voorbeeld is een onderzoeksproject over cyberpesten dat manieren leverde om slachtoffers online te ondersteunen, onder meer in de vorm van een virtuele buddy. Een tweede voorbeeld vormt een onderzoeksproject waaraan DAF meewerkt. Daarin wordt onderzocht hoe je ervoor kunt zorgen dat technologie├źn om chauffeurs zuiniger en veiliger te laten rijden, ook werken in de praktijk. De resultaten worden onder meer gebruikt in trainingen voor chauffeurs en in het ontwerp van ondersteunende rijsystemen. Een derde voorbeeld is een project over autonome wapensystemen. De onderzoekers hebben de VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies geadviseerd over het gebruik van drones en autonome dodelijke wapens.

Platform voor Maatschappelijk verantwoord innoveren

Met de ontwikkelde kennis en opgebouwde community, heeft NWO-MVI zich inmiddels ontwikkeld tot een platform. Het webportal van het platform bevat nieuws over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden en evenementen. Verder staan op het webportal alle projecten, betrokken onderzoekers en partners van het programma.